ЦСКА загуби с 0:1 гостуването си на Фулъм в мач от груповата фаза на Лига Европа. „Червените” изиграха добър мач, като през второто полувреме определено бяха по-добрият отбор на терена. Гол на Золтан Гера през първата част и неотсъдена дузпа за „армейците” в края на мача обаче попречиха на българите да стигнат поне до точката в Лондон.

Старши треньорът на ЦСКА Любо Пенев успя да се появи на „Крейвън Котидж”, но зае своето място на резервната скамейка едва през второто полувреме на мача, като преди това тимът бе ръководен от Радослав Здравков. Треньорският екип на „червените” заложи на по-дефанзивна тактика, като единственият нападател в схемата на тима бе Спас Делев, подпомаган по фланговете от Тодор Тимонов и Йордан Тодоров. Мишел Платини пък остана на резервната скамейка, заедно с Коста Янев.

След четвъртата загуба от пет мача в турнира, ЦСКА загуби и теоритични шансове за класиране в следващата фаза, което означава, че българското участие в евротурнирите ще приключи в груповата фаза.

Домакините от Лондон бяха по-добрият отбор през първата част на мача и съвсем заслужено стигнаха до гола на Золтан Гера, оказал се единствен в мача. Преди това обаче „червените” можеха да стигнат до попадение, но ударът на Тодор Тимонов удари горната греда.

Мачът на „Крейвън Котидж” започна доста интересно и още в 5-та минута с удар от далечно разстояние, „Принца на Пловдив” нацели напречната греда над Марк Шварцер.

3 минути по-късно пък домакините получиха право да изпълнят дузпа, след като Иван Иванов фаулира Золтан Гера в наказателното поле. Зад топката застана Дани Мърфи, чийто удар обаче излезе над вратата на Здравко Чавдаров.

Така се стигна до 15-та минута, в който Бьорн Хелге Рийзе центрира в наказателното поле на ЦСКА, където унгарецът Гера бе оставен непокрит и с глава вкара за 1:0.

След попадението на Гера, англичаните продължиха да бъдат по-активният отбор на терена и на няколко пъти бяха близо до увеличаване на преднината си. Боби Замора стреля неточно от чудесна позиция, а най-големият пропуск направи Саймън Дейвис, който стреля в аут, изведен фронтално срещу Здравко Чавдаров.

Малко преди началото на втората част на терена се появи Любо Пенев, който бе посрещнат с бурни аплодисменти от българските привърженици на стадиона. Наставникът проведе кратък разговор с помощника си Ради Здравков и капитана Тодор Янчев, след което зае своето място на резервната скамейка.

Появата на Пенев явно подейства мотивиращо на „армейците”, които започнаха много активно втората част на мача и показаха, че ще се борят поне за равенство. Пенев пусна в игра Мишел Платини на мястото на Тодор Тимонов и само няколко минути по-късно бразилецът изведе отлично Тодор Янчев, който проби в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. В следващите минути гостите продължиха да бъдат по-активни, но не успяваха да стигнат до добри положения пред Марк Шварцер. В игра влязоха Коста Янев и Руи Мигел на местата съответно на Иван Иванов и Йордан Тодоров.

В последните 10 минути на мача „армейците” изцяло се настаниха в половината на своя съперник. В 82-та минута се стигна до най-спорната ситуация в мача, в която „червените” определено бяха ощетени. След изпълнение на корнер, топката стигна до Морозс, който стреля към вратата на Шварцер. Ударът му обаче бе блокиран от Деймиън Дъф, който видно изби топката с ръка. Телевизионните повторения потвърдиха това, но румънският съдия Павел Кристиан Балаж остана безмълвен и не отсъди дузпата за ЦСКА.

До края на мача Спас Делев и Тодор Янчев опитаха да отбележат гол, но това така и не стана и двубоят завърши при резултат 1:0 за Фулъм.

Така ЦСКА загуби шансовете си за продължаване напред в турнира, след като има едва 1 точка след 5 мача. Борбата за първите две места в групата ще бъде ожесточена. Рома победи Базел с 2:1 и вече има 10 точки. Швейцарците са с 9, а Фулъм с 8. В последния кръг ЦСКА приема Рома в София, а Фулъм гостува на Базел.

--

Фулъм – ЦСКА 1:0 (1:0)

1:0 Золтан Гера 15’

Фулъм: Шварцер, Кели, Пейтсил, Хангеланд (46’ Хюз), Биърд, Гера, Мърфи (79’ Дъф), Рийзе, Замора, Смайлинг, Дейвис (70’ Демпси) Ст.треньор: Рой Ходжсън

ЦСКА: Чавдаров, Стоянов, Иванов (64’ Янев), Попов, Виданов, Минев, Морозс, Янчев, Тимонов (54’ Платини), Тодоров (72’ Мигел), Делев Ст.треньор: Любослав Пенев

Жълти картони: Пейтсил, Биърд; Минев, Морозс

Съдия: Павел Кристиан Балаж (Румъния)

Стадион: „Крейвън Котидж”, 23604 зрители