Надали има българин, който да е по-запознат с играта на Базел, от Петър Александров. В момента младият специалист е помощник треньор в друг швейцарския отбор – Люцерн и като такъв е наясно в детайли с предстоящия съперник на ЦСКА в Лига Европа.

Специално за Гонг Петър Александров разказа своите впечатления за Базел и шансовете на ЦСКА срещу швейцарците.

„Очаквам интересен мач между два добри състава. Гледах ЦСКА срещу Фулъм, отборът показа, че е добър турнирен боец. Познавам добре и Базел, така че очакваме един интересен мач, както беше с Фулъм и феновете да подкрепят безрезервно отбора си”, заяви Александров.

„Нападението им е по-силната част. Имат нов треньор от началото на сезона, нова система, в началото имаха проблеми, но в последните мачове играят добре, побеждават, даже ни минаха в класирането, което не е добре. За всичко това се иска време, а в Швейцария ръководителите не са като в България, остават хората да работят. Тръгналите са по правия път”.

„Базел не непобедим отбор, така че ЦСКА, както и ние имаме шанс. Няма да имат проблеми, знам, че Карлитос ще играе, той е важна фугира в отбора. Ще излязат с най-доброто, единствено ще им липсва капитанът Костанцо, но той е контузен от дълго време”.

За нападението на Базел, българският спец коментира: „ Фрай беше голмайстор на Франция с Рен, после в Дортмунд също вкара много голове, рекордьор е по голове за Швейцария. Марко Щрелер също има опит в Бундеслигата. Карлитос действа като дясно крило, отляво също имат няколко добри варианти, не знам кой ще предпочете Торстен Финк. Мисля, че ни предстои интересен мач в четвъртък”.

„Разговарях с Любо Пенев, ще се видим и утре. Имам какво да му кажа, ще му помогна с удоволствие. Те са сериозни към турнира, това е една възможност за тях да се покажат в Европа и след като не се класираха за Шампионската Лига сега това е единственият им шанс, така че ще дойдат с най-доброто тук. Мисля, че сравнение не може да правим, колкото и да ни е жалко. Във всяко едно отношение Швейцария ни превъзхожда”.

„Според мен шансовете са 50:50, това са два добри отбора на добро ниво, качествено Базел има по-добър отбор, но ЦСКА е доказал, че в турнирите е много добър отбор”.

„Обикновено Базел играе във всички мачове по един и същ начин. Смятам, че ЦСКА се представя добре в първенството, и в двата мача се представиха добре, въпреки загубата от Рома. Не знам, дали ще се изненадат. Доколкото знам, Базел на няколко пъти е наблюдавал ЦСКА, надявам се ЦСКА да е направил същото. Аз с каквото мога, ще бъде от полза на Любослав Пенев”.

„Доколкото разбрах, ще има около 1000 фенове на Базел, те имат най-многобройната публика в Швейцария, на всеки домакински мач имат поне 20 000 души. Не мога да кажа, че е проблемна публиката им. Тежко е да се дава прогноза, нека победи по-добрият, естествено, че ще стискам палци за ЦСКА”.

Александров, който преди време бе помощник треньор в националния отбор, отказа да коментира селекцията на Станимир Стоилов: „Разбира се, че следя, какво се случва, но за мен това е болна тема, на която не искам да говоря”

Относно проблемите в Левски, треньорът на Люцерн коментира: „Изненадан съм, но това което се случва там в последните 1-2 месеца мисля, че в един сериозен отбор не може да се случи, това влияе не само на Левски, а и на целия български футбол. Дължи се на липса на ръководство и организация. Не може да ги няма тези неща и да искаш футболистите да побеждават”.