Заместник посланикът на България в Босна и Херцеговина Николай Колев даде обширно интервю пред родните медии, които отразяват гостуването на Левски в Сараево. Той и посланикът Ангел Ангелов са нагърбени с голяма част от организацията около визитата на „сините”, чиито фенове са в конфликт със запалянковците на Сараево, след издигането на скандални плакати по време на първата среща, която се игра на „Георги Аспарухов” в София.

„Мисля, че е избрано правилното място, на което Левски да отседне. Местните власти реагираха по най-правилния начин, беше набавен нужния ескорт. Считам, че началото е много добро, мирно и спокойно. Взети са всички мерки от страна и на двете страни. Местните власти, клубовете, фенклубовете на двата отбора направиха всичко необходимо, за да е спокойна обстановката. В момента в града ситуацията е мирна. Ние също предприехме нужните мерки, за да няма инциденти. Вярвам, че ще е така до края на мача. Следя действията на подготовката на феновете на Левски. Мисля, че така трябва да бъде в случая. Трябва да има добра организация и дисциплина. Трябва да има една добронамереност, хората тук се нуждаят от уважение”, коментира Николай Колев.

„Хората, които ще дойдат от София трябва да са добронамерени. Трябва да се държат в духа на добрите отношения, които има между България и Босна и Херцеговина. Ние сме първата страна, която е признала Босна и Херцеговина, като самостоятелна държава. Мисля, че резултатите ще бъдат добри и няма да има инциденти. Ще се радваме на една напрегната, но качествена футболна среща. Обстановката в Сараево в момента е спокойна, може да се разходите, въпреки че вчера сте разбрали, че имаше инциденти между фенове на Железничар и Марибор”, допълни дипломатът.

„България и Босна и Херцеговина са приятелски държави, не бива една футболна среща да ни развали отношенията. Реакцията беше много негативна след тези плакати. Вярвам, че хората в Сараево знаят, че това не е отношението на всички българи, а само на единици. Основното е да не се допуснат инциденти тук. Трябва да се покаже добро поведение. Двете държави трябва да покажат, че са сериозни и с европейско поведение. Населението се подразни много, защото има хора, които по време на войната са били на по 15 години и са били ранявани. Други са били деца и също са били ранявани, а те сега са футболните фенове. Тези хора са се сблъскали с грозното лице на войната, а когато им се напомни, това се посреща много негативно”, завърши заместник посланикът на България в Сараево Николай Колев.