В четвъртък вечер в северномакедонската столица Скопие се разиграха изключително грозни сцени между футболни фенове на местния Шкупи и родния Левски. Срещата завърши с победа за 26-кратния шампион на България с 2:0.

Експертът Виктор Стоянов от Фондация „Македония“ коментира тежката ситуация с намушкания вчера българин в Скопие.

start-photo.bg
97 снимки

„Два автомобила с български граждани са се отклонили от маршрута и са попаднали случайно в квартал „Чаир“, известен като албанският квартал в Скопие. Попадайки там, те са нападнати от голяма група хора. Тогава е прободено момчето. Това нападение е от омраза, донякъде и заради напрежението преди мача. Нападателите не са футболни хулигани, не са агитка на ФК Шкупи Скопие. Поради това мисля, че говорим за нападение от омраза“, заяви Стоянов пред NOVA.  

„Сред албанското население няма антибългарски настроения, но с оглед на напрежението преди мача, не е изключено нападението да е на етическа омраза. Факт е, че нападателите не са ултраси или фенове на ФК Шкупи, а граждани на квартала“, допълни Стоянов.

start-photo.bg
64 снимки

Според него, нападателите и най вече лицето, което е нанесъл пробоoните рани с нож, са установени от полицията. Информация обаче за арести все още няма. Той призова за справедливо разследване и строги присъди, тъй като счита това нападение като опит за убийство.