Защитникът на ЦСКА Валентин Антов даде интервю в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT. Младият бранител коментира какво е настроението след началото на новия сезон, амбициите в Лига Европа и работата с треньора Стамен Белчев.

19-годишният футболист говори за отговорностите като новия капитан на отбора, амбициите за титла и за прехода на новото поколение в националния отбор.


Началото на сезона, амбициите в Лига Европа и новите футболисти в състава.

„Направихме възстановителна тренировка, готви сме за мача и сме готови за началото на Лига Европа. Важно де влезем в добра ситуация, да направим няколко победи в първенството, да добием игрови ритъм и се надяваме да  продължим напред в Лига Европа. Ние ги разглеждаме, ще направим по обстоен анализ, но знам, че това е първият им път в евротунирите, те ще са мотивирани, но ние трябва да покажем, че ние трябва да покажем даже, че сме повече от самите тях. Публиката на ЦСКА винаги ни помага, но такива са обстоятелствата и трябва да се справим, независимо дали има публика или не“.

„Определено не е лесно да играеш такива мачове, но ние сме ЦСКА. Трябва да спечелим, да излезем да дадем всички от себе си. Да следваме тактическите задачи и мисля, че ще се справим добре“.

„Винаги оптималния вариант да спечелим първите три мач, искахме да го направим, да влезем в сезона доста посготвени и с добри мачове. Не успяхме до вземем първия си мач, но мисля ,че вече влизаме в правилния ритъм  и с всеки мач показваме по-дори и игри и резултати. Взели сме поука от миналия сезон, трябва да продължим в една добра серия и до края на сезона да покажем доба форма. Хубаво е, че печелим мачовете, но трябва да наблегнем и на играта в защита. Мисля, че с всеки следващ мач ще играем по-добре в защита.

„Измина известно време откакто сме заедно. Качествени футболисти. Имаше доста време, в което не са играли заради коронавируся. С всеки изминал мач ще влизат във форма и ще помагат на отбора“.

Работата със Стамен Белчев.

„Много добре, били сме и преди с него. Опитваме се да изградим един стил, имаме още доста неща, върху които да работим. Надявам се с времето нещата да вървят добре“.

Опитът му като халф.

„Този сезон съм официално обратно в защитата. Изискваният му не са по-различни, но всеки треньор има свой стил. Искам да показвам добри и игри и мисля, че ми се получава. От всеки треньор научавам нещо ново. Това е един добър опит за моята възраст и ми помага много. При Люпко Петрович имаше много тренировки в защитата, но тогава не бях основна част от тима. Сега имам един игрови ритъм и това ми помага да се представям доста по-добре“.

„Наистина много ми помага, че играх известно време като халф. По-добре е да играеш на една позиция повече време, да а свикнеш с нея. Най-трудно в центъра беше ориентирането, да играеш с човек на гърба, да поемеш бързо топката. В академията съм играл само като бранител. Не съм и най-експлозивният футболист. С известни тренировки и повече мачове намерих своя ритъм, готов съм да играя да помагам и в центъра“.

Първият гол с екипа на ЦСКА.

„Голямо щастие. Основата ми позиция е защитник. Не вкарвам често голове, но определено е най-хубавото нещо да спечелиш мача и да вкараш гол. Радвам се, че успях  да последва и втори гол. Основната ми работа е отзад, но ще се радвам да помагам на отбора и по този начин“.

Капитанската лента и големите отговорности.

„Голяма чест е, мечтата на всяко момче, което някога е тренирало, играло или подкрепяло ЦСКА. Голяма отговорност. Гледам да оправдая очакванията не треньорите, на феновете. Тежест е, но на мен ми харесва“.

„На терена е различно, излизаш за победа, да се бориш. Спортната злоба надделява. Но трябва да има уважение между футболистите, дори да влизаш здраво в единоборства“.

„Винаги има напрежение преди всеки мач и тренировка. Знам в главата си какво трябва да правя, представям си ситуациите. Трябва да играя моята игра. Грешки се случват, просто гледам да давам най-доброто от себе си. Гледам да не слагам голяма тежест върху себе си“.

Амбициите за титла в първенството.

„Това е ЦСКА. Винаги това е нашата цел, ще дадем всичко от себе си. Мисля, че започваме сезона по един добър начин и трябва да надграждаме. Трябва да зарадваме както нас, така и цялата публика и всички фенове на ЦСКА. Всички искаме това ужасно много“.

Националният отбор.

„Това е преценка на треньора, той така е решил. Има момчета, които ще се справят. Отивам с момчетата до 21 години. Имаме важи мачове. Имаме квалификации, като имаме голям шанс да спечелим. Надявам се да успеем да постигнем добри резултати и съм изцяло фокусиран върху отбора“.

Преходът в националния отбор.

„Лично не го познавам [б.р - Станислав Работов от Ботев Пловдив], но съм играл срещу него. Много добро момче, работливо. Хареса ми стила му на игра. Надявам се да българските отбори да дават все повече възможности на млади футболисти, защото се вижда, че имат талант. Познавам повечето от младите момчета, всеки иска да даде на националния отбор всичко, което може. Не е лесна крачката към първия отбор. Надявам се да успеем да вземем щафетата и да помогнем на националния отбор да се развива, защото това не са най-добрите ни времена“, заяви Антов.

Цялото интервю с Валентин Антов можете да видите във видеото.