ЦСКА допусна поражение с 0:2 от румънския Сепси в първи мач на двата отбора от втория квалификационен кръг от Лигата на конференциите. Родният вицешампион изигра много слаба продукция пред екзалтираната публика, напълнила до краен предел отредените сектори „А“ и „В“ на стадион „Българска армия“, като тимът от Сфънту Георги взе победата насред дома на „червените“.

Те можеха да се похвалят с изключително сериозно постижение до днешния ден, като ЦСКА не беше допускал поражение у дома от далечната 2005-а година, когато за последно беше победен на „Армията“ при поражението с 0:1 от Хамбургер ШФ след изключителен гол от Рафаел ван дер Ваарт.

Иначе, двата гола за румънския тим паднаха през втората част след изключително слаби действия от отбраната на ЦСКА. Първо Мено Кох действа детински в 68-ата минута, за да може след това Николае Паун да открие резултата, а Роналд Варга удвои актива на Сепси в 80-ата минута след изключително лоша комуникация между Енес Махмутович и Густаво Бусато.

Ответната среща в Румъния е идната седмица, като "червените" ще трябва да "покриват" два гола пасив, за да се опитат да се класират към третия кръг за турнира Лига на конференциите.


start-photo.bg
100 снимки

Саша Илич залага на схема 3-5-2. Без изненада сърбинът поставя Бусато под рамката, а пред него тримата в защита са Мено Кох, Браян Кордоба и Енес Махмутович. Като халф-бекове ще стартират Иван Турицов и Тибо Вион. В халфовата линия са норвежците Джонатан Линдсет и Тобиас Хайнц, както и Марселино Кареасо.

Атаката пък ще бъде водена от Матиас Фаетон и Дюкенс Назон.

Преди старта на срещата пък Амос Юга беше специален гост на клуба, който пак организира "Армейски следобед" за своите фенове, като халфът се снима с много деца и им раздаде автографи. 

Феновете на ЦСКА бяха изпълнили до краен предел секторите "А" и "В" на стадион "Българска армия", като започнаха с горещата си подкрепа към любимия си отбор още преди нидерладнския рефер да бе дал първия съдийски сигнал. В третата минута целият стадион извика изключително силно името на починалия Трифон Иванов, който на днешния ден трябваше да навърши 58 години, но за огромно съжаление вече не е сред нас от 2016-а година насам.

В шестата минута Тобиас Хайнц стреля от свободен удар, но право в румънската стена. Топката се върна у норвежеца, който повтори упражнението, ала този път я прати аут. ЦСКА продължи да доминира при владеенето на топката, докато Сепси разчиташе на контраатаки, с които да порази българската врата. След четвърт час игра Дюкенс Назон и Фаетон комбинираха с двойно в половината на Сепси и вторият отправи удар от дистанция, но прекалено леко, за да затрудни Никзули. 

В 20-ата Тибо Вион видя отлично движението на Тобиас Хайнц в наказателното поле на Сепси. Норвежецът отправи удар от въздуха, но бранител на съперника го блокира с тяло. След корнера Хайнц потърси Мено Кох, но защитата на "зелено-белите" в този мач се справи. Шест след това Алими от гостите получи жълт картон за нарушение в половината на Сепси. Хайнц пласира центриране от фал в наказателното поле на госта, където Мено Кох свали с глава към непокрития Джонатан Линдсет, но ударът на норвежеца с глава не беше точен.

При ответното нападение гостите имаха шанс да открият резултата, след като Думитреску даде отличен пас отляво в наказателното на "червените", но двама играчи на Сепси се размина с това да отправят удар към вратата на Бусато, който в крайна сметка улови. Защитата на ЦСКА действа нехайно 120 секунди по-късно, след като дълга топка беше овладяна от Козмин Матей зад отбраната на "червените". Той обаче се забави и опита пас към свой съиграч, но топката беше отбита към Николай Паун, чийто шут почти прехъврли очертанията на стадион "Българска армия".

start-photo.bg
97 снимки

Десет минути преди края на първото полувеме Щефанеску подаде отляво след свободен удар, а Балаша се извиси в наказателното на столичани и надскочи Вион, ала ударът му с глава не беше акуратен и Бусато поднови играта с аут. Секунди след това Мено Кох получи аркада и бе превързан след тежко въздушно единоборство с играч на Сепси. Постепенно Сепси започна да прилага някакъв натиск към българската врата, като ЦСКА беше приел това с лекота и изчакваше своя съперник.

В 41-ата минута Щефанеску беше изведен зад отбраната на "червените", а Тибо Вион беше покрил засадата по повече от кагегоричен начин. №10 на Сепси пое топката в наказателното поле и опита да прехвърли Бусато, но бразилският страж с тяло спря топката. Последва пращането ѝ отново в наказателното на ЦСКА, а играч на Сепси стреля с ножичен удар, но изключително неточно.

Столичани сбъркаха при контрола върху топката, а Думитреску бързо напредна и даде към Щефанеску, след което последва удар, но Бусато спаси. Стражът на ЦСКА хвърли бързо топка в празно пространство към Тибо Вион, който действа много лошо и не успя да си спре топката, макар да имаше отлични предпоставки за скоростно нападение.

В 49-ата минута Хайнц опита пас към свой колега, а топката срещна ръката на Йон Георге в наказателното поле на Сепси, но реферът остави играта да продължи. Седем след това удар на Линдсет от средна дистанция профуча над вратата на Сепси. Иначе, ЦСКА започна по-находчиво второто полувреме, което се и очакваше след колебливото представяне.

В 68-ата минута на срещата Йон Георге откри резултата в срещата за румънците след комична проява на Мено Кох в защита. Нидерландецът загуби ориентация при преса от Сепси, след което гостите разиграха топката, а Вварга опита удар, но Бусато спря топката. Николае Паун обаче пое и вкара отблизо за 0:1.

Абсолютно абсурдните действия в защитата на ЦСКА продължиха да царят на терена на "Българска армия", макар феновете на "червените" да подкрепяха по фантастичен начин своя отбор. В 80-ата минута Густаво Бусато тръгна да излиза да спира топка, която беше подгонена от Махмутови. Рондон обаче открадна топката от вратаря на домакините, след което Варга с прехвърлящ удар удвои актива за Сепси - 2:0.

Две преди края пък Ниняй от гостите нацели гредата след статично положение за Сепси и за малко не падна трети гол в българската врата. При ответното нападене пък беше спряна атака от реферите, което беше доста спорно решение. Това отприщи гнева на Матиас Фаетон, който се сблъска с вратаря на гостите и нападателят на столичани получи жълт картон.

В добавеното време ЦСКА можеше да намали пасива си, след като Майкъл Естрада се отскубна от отбраната на Сепси и стреля с глава, но ударът с глава на резервата на "червените" отиде аут.

FT / ЦСКА - СЕПСИ 0:2

0:1 Паун (68)

0:2 Варга (80)

Рефер: Йохем Капфуис (Нидерландия)

Стадион: "Българска армия" (София)

Съставите:

ЦСКА (3-4-1-2): 1. Густаво Бусато – 22. Енес Махмутович🟡, 4. Мено Кох, 13. Браян Кордоба – 19. Иван Турицов, 26. Марселино Кареасо, 7. Джонатан Линдсет, 15. Тибо Вион 🟡 – 14. Тобиас Хайнц – 11. Матиас Фаетон🟡, 9. Дюкенс Назон

Резерви: 12. Марин Орлинов, 25. Димитър Евтимов, 3. Сейни Сенянг, 6. Християн Петров, 8. Станислав Шопов🟡, 10. Жираир Шагоян, 16. Георги Чорбаджийски, 20. Асен Дончев, 23. Илиян Антонов, 24. Марк-Емилио Папазов, 29. Майкъл Естрада

старши треньор: Саша Илич

Сепси (4-2-3-1): 33. Роланд Никзули🟡 - 77. Аднан Аганович, 13. Денис Чоботариу, 44. Михай Балаша, 20. Андрес Думитреску - 21. Исник Алими 🟡, 6. Николае Паун - 11. Мариус Щефанеску, 10. Козмин Матей, 8. Георге Йон 🟡  - 18. Павол Шафранко

Резерви: 1. Дину Молдован, 98. Унор Гедо, 9. Виталие Дамашкан, 17. Дариус Ороян, 22. Франсиско Жуниор, 25. Богдан Отелица, 30. Акос Нистор, 59. Шериф Калаку, 82. Бранислав Нинаж, 97. Роланд Варга, 99. Марио Рондон

старши треньор: Ливиу Чоботариу

ЦСКА - Сепси

източник: sofascore.com