ЦСКА ще срещне утре третия си норвежки съперник и ще изиграе четвъртия си мач в евротурнирите срещу отбор от тази скандинавска страна. Тимът на Стойчо Младенов ще търси първи точки в Лигата на конференциите в сблъсъка с шампиона на страната на фиордите – Бодьо/Глимт. Радостната за „червените“ тенденция от историята дотук е, че норвежки отбор никога не само не ги е побеждавал, но не е успял да им отбележи и гол.
 
През есента на 1998 година с треньор Димитър Пенев „армейците“ отстраниха цели три съперника в турнира за Купата на УЕФА. След белоруския Белшина, дойде ред на норвежкия Молде, който бе преодолян с 0:0 в гостуването и успех с 2:0 на „Армията“. Точни в този двубой бяха Милен Петков с хубав и силен шут от средно разстояние, а след почивката Валентин Станчев удвои. Всякакви надежди за скандинавците рухнаха в 65-ата минута, когато вратарят на ЦСКА – Ивайло Иванов, спаси дузпа на Даниел  Хестад. 
 
Седем години по-късно ЦСКА срещна и втория си норвежки противник, този път в груповата фаза на турнира за Купата а УЕФА. Това бе Викинг Ставангер с треньор Рой Ходжсън. Мачът на „Армията“ отново завърши 2:0. Точни бяха Христо Янев от дузпа до почивката и котдивоарският нападател Гийом Да Заади през втората част. Според тогавашния регламент в турнира срещите в груповата фаза не бяха при разменено гостуване и реванш в Норвегия нямаше.
 
Има само още една страна-членка на УЕФА, с чиито представители ЦСКА се е срещал в Европа без да загуби и да получи гол. И това е Армения. През 1994-а „червените“ се справиха с Арарат Ереван с 3:0 и 0:0, както и през 2002 година с Пюник Ереван – 2:0 като гост и 1:0 у дома.
 
Остава да видим дали благоприятната за ЦСКА традиция ще се спаси и отново ще има победа със суха мрежа. Разликата е, че предишните две победи с по 2:0 бяха на „Българска армия“, а сега арена на сблъсъка ще е „Васил Левски“./Мач Телеграф
 
Още новини - четете в днешния брой на "Мач Телеграф"