Изключително тежка задача се очертава пред Лудогорец в мачовете с ФК Копенхаген от 1/16-финалите на Лига Европа. Разградчани ще трябва да преодоляват най-стабилния вратар в цяла Европа този сезон - Робин Олсен. 

Изданието forza.dk направи изследване на абсолютно всички европейски вътрешни шампионати и взе данните на вратарите от тях. След това стана ясно, че Олсен е с най-добри показатели от конкуренцията на Стария континент. 

Досега през кампанията той е изиграл 31 мача във всички турнири, в които е опазил мрежата си суха в 19 от тях. Той е допуснал само 13 гола в останалите 12 битки и със сигурност вдъхва огромна увереност на защитата пред себе си. 

Във вътрешното първенство на Дания той има 12 чисти мрежи, четири пъти опази вратата си суха в групите на Шампионската лига, а още два пъти в квалификациите на турнира. Веднъж не успяха да му вкарат и за Купата на страната. 

Втори в тази класация е стражът на Селтик Крейг Гордън. В 33 мача той е опазил чиста мрежа 17 пъти, но пък в Шампионската лига беше станал на решето от головете в мрежата му на Барселона и Манчестър Сити, което срива показателите му. И съответно "детелините" не успяха да излязат от групата си, за разлика от ФК Копенхаген. 

"Забавно е да съм лидер в такава класация. Но това се дължи на играта на целия отбор в защита, не само на мен. Ние не позволяваме на противника да има много възможности за гол. Ясно е, че не можем да сравняваме датското първенство с големите европейски лиги, но все пак важни са показателите в евротурнирите", споели Олсен по повод анкетата. 

Затова сега датчаните натрупаха самочувствие и искат да продължат още по-напред в континенталните надпревари, макар да се подвизават във втория по сила турнир Лига Европа. 

"Целта ни е просто да продължим напред. Искаме да стигнем максимално далеч в турнира. Дали можем да го спечелим? Няма невъзможни неща. Някои от големите отбори не го приемат насериозно и пускат резервите си, докато ние ще се борим до кръв за всяка победа", сподели Олсен.