start-photo.bg
74 снимки

Отборът на Лудогорец се прости с надеждите си за поход в Шампионска лига, отпадайки от Олимпия Любляна във втория предварителен кръг на турнира. Българският първенец загуби злощастно в словенската столица с 1:2 и след равенството в Разград преди седмица, напуска турнира.

Кирил Десподов откри за „орлите”, но след два гола на Тими Елшник, вторият от които в продължението на срещата, Олимпия се поздрави с крайния успех.

В последните повече от десет минути Лудогорец игра с човек по-малко на терена, след като новото попълнение Сон си изкара наивен червен картон, а в последната минута на продължението на срещата Кирил Десподов пропусна дузпа. 

Така Лудогорец отпадна от Шампионска лига, но ще продължи участието си в Лига Европа, където ще се изправи срещу загубилия от двойката Динамо Загреб – Астана. Почти сигурно това ще бъде казахстанският тим, който допусна поражение с 0:4 в първия мач.

Първата интересна атака в мача бе на сметката на Лудогорец и дойде още в първата минута на срещата. Доминик Янков комбинира с Марсел Хайстер вляво, който от своя страна намери Кирил Десподов на границата на наказателното поле. Капитанът на „орлите” овладя топката и след съприкосновение с противников състезател падна на земята, но реферът остави играта да продължи.

Няколко минути след първия съдийски сигнал на стадион „Стожице” в словенската столица се изля истински порой.

Лудогорец продължи да бъде по-активният тим на терена и в 6-ата минута Текпетей получи отляво и центрира много остро в наказателното поле, но вратарят на домакините боксира. Секунди по-късно се стигна до остър сблъсък пред наказателното поле Олимпия, при който германският рефер отсъди фал в полза на българския тим. Кирил Десподов центрира много прецизно към Нареси, който обаче прецени, че е в засада и не понечи да играе с топката, която излезе в аут.

В 10-ата минута домакините стигнаха до първия корнер в мача, който обаче бе изпълнен крайно несериозно и не последва никаква опасност за Серджио Падт. Минути по-късно дойде и първият жълт картон, който бе на сметката на Мустага Нукич. Нападателят се ядоса на решение на главния рефер за засада и изрита топката след негов сигнал.

В 13-ата минута Лудогорец създаде страхотен шанс за гол, който обаче не бе оползотворен от Педро Нареси. Футболистът на българския шампион стреля от удобна позиция, но не успя да отправи добър удар и да порази целта.

Това обаче направи Кирил Десподов, който откри резултата в 15-ата минута след брилянтен гол от пряк свободен удар. Възпитаниците на Ивайло Петев стигнаха до отличната ситуация на няколко метра от наказателното поле на домакините, леко вдясно по нападението на разградчани. Зад топката застанаха Кирил Десподов и Марсел Хайстер, но в крайна сметка капитанът на „орлите” бе този, който се нагърби с изпълнението и не сгреши. Нападателят прати много точно топката в левия ъгъл на врата и не остави никакъв шанс на противниковия страж.

Само четири минути по-късно обаче Олимпия изравни също след статично изпълнение. Домакините си спечелиха свободен удар почти на тъча в половината на Лудогорец. Двама от играчите на „драконите” изпълниха заучено, изпращайки топката пред Серджио Падт. Отбраната на Лудогорец действа колебливо и не успя да изчисти коженото кълбо, което попадна в Елшник на далечната греда, а звездата на домакините не сгреши при изпълнението си.

След попадението на Олимпия домакините упражниха натиск и на няколко пъти се стигна до опасни центрирания пред Серджио Падт и няколко поредни корнера. За щастие на българския страж обаче не последвах удари към неговата врата.

В 33-ата минута късметът се усмихна на Лудогорец, когато домакините пропуснаха великолепен шанс да направят пълен обрат на резултата. След грешка на Педро Нареси в центъра на терена, „драконите” организираха контраатака, която завърши с много техничен удар на Свит Сешлар, при който Падт нямаше какво да направи. Топката обаче срещна сглобката на вратата и излезе в аут.

Натискът на домакините продължи да става все по-сериозен. Марсел Хайстер на свой ред също сгреши пред наказателното си поле, което доведе до нови главоболия за Падт. Двама играчи на домакините притиснаха Хайстер и му отнеха топката, а секунди по-късно Сешлар стреля мощно но вратарят на Лудогорец изби. В ответната атака стражът на българския шампион трябваше отново да се намесва решително след шут на Руи Педро.

Три минути преди края на първото полувреме Доминик Янков предприе индивидуална акция и успя да стреля опасно от границата на наказателното поле, но след рикошет в бранител на Олимпия топката излезе в корнер. Реферът обаче не видя това и отсъди аут. В самия край на даденото петминутно продължение на първото полувреме домакините стигнаха до свободен удар в половината на разградчани. Топката бе центрирана много опасно в наказателното поле, където обаче нито един от играчите в зелено не успя да играе с нея и тя излезе в аут.

Втората част започна с териториално предимство за домакините от Олимпия, като първите пет минути играта се води изцяло в половината на българския тим. „Драконите” стигнаха до няколко опасни центрирания пред Падт, но удар така и не последва.

Ивайло Петев първи прибягна до промени в състава си, като в 55-ата минута в игра се появиха Спас Делев и Якуб Пьотровски, заменяйки Матиас Тисера и Бърнард Текпетей. В 57-ата минута Лудогорец си спечели правото да изпълни ъглов удар отляво по нападението си. След последвалото разиграване топката отново се върна в Десподов, който комбинира с Доминик Янков, а той стреля много силно по диагонала. Вратарят на домакините Видовшек изби, като топката попадна отново в Десподов. Капитанът на Лудогорец стреля незабавно по диагонала и прати топката в далечния ъгъл на вратата. Страничният рефер обаче вдигна високо флага, а главният съдия уважи решението му.  

След направените от Ивайло Петев промени, тимът на Лудогорец се настани трайно в половината на своя противник. „Орлите” стигнаха до няколко поредни корнера, но така и не застрашиха опасно вратаря на Олимпия.   

В 68-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като състезател в зелен екип падна в наказателното поле пред Серджио Падт, но реферът показа играта да продължи. Последва далечен шут, с който вратарят на българския тим се справи.

Лудогорец отговори почти мигновено с добра атака отдясно, която завърши с остро подаване на Сон към Десподов, но напдателят стреля без подготовка и не намери вратата. Дванадесет минути преди края на срещата Якуб Пьтровски също обстрелва вратата на Олимпия, но Видовшек отново спаси. Последва добавка на футболист на Лудогорец, но след рикошет топката излезе в пореден ъглов удар.    

Ситуацията за българския шампион стана изключително сложна в 82-ата минута, когато испанският бранител на „орлите” Сон удари без топка Руи Педро, а главният рефер от Германия Кристиян Дингерт не се поколеба да му покаже директен червен картон. Сон си позволи да спре играча на домакините, удряйки го с глава. Първоначално съдията остави играта да продължи, но след като атаката на Олимпия приключи, изгони защитника на Лудогорец.     

Малшансът продължи да преследва футболистите на Лудогорец. Минута преди края на редовното време разградчани организираха прекрасна контраатака, която бе завършена с много техничен удар на Спас Делев. Появилият се като смяна футболист обаче стреля в левия страничен стълб на вратата.

В първата минута от дадетното продължение домакините стигнаха до корнер, след чието разиграване Тими Елшник бе оставен непокрит и с прецизен удар порази целта за 2:1 в полза на Олимпия. 

За да бъде драмата пълна, Лудогорец стиган до дузпа, която бе отсъдена след преглед на ситуацията с ВАР. Спас Делев бе фаулиран в наказателното поле в последната минута на среща. Първоначално реферът остави играта да продължи, но след това получи сигнал от своите асистенти и сам прегледа положението, след което посочи бялата точка.

Нервите на Кирил Десподов обаче не издържаха и капитанът на „орлите” не успя да преодолее стража на Олимпия, който спаси. Веднага след това реферът даде последния съдийски сигнал.

FT | ОЛИМПИЯ ЛЮБЛЯНА - ЛУДОГОРЕЦ 2:1  (1:1 в първия мач)

0:1 Кирил Десподов 15'

1:1 Тими Елшник 19'

2:1 Тими Елшник 90+1

Шампионска лига, втори предварителен кръг

Стадион: „Стожице”, Любляна

Рефер: Кристиан Дингерт (Германия)

ОЛИМПИЯ ЛЮБЛЯНА: 69. Матвей Видовшек – 2. Жорже Силва, 3. Давид Де Сенна Фернандеш Суалехе, 9. Мустафа Нукич 🟡 (37 Педро Лукас), 10. Тими Елшник (к) 🟡, 14. Марцел Ратник 🟡, 16. Ахмет Мухамедбеговичу 19. Свит Сешлар, 21. Иван Посавец (20 Неманя Мотика), 34. Агусгин Дофо 🟡, 99. Руи Педро Силва Соуса

Старши треньор: Жоао Енрикеш

ЛУДОГОРЕЦ: 1. Серджио Падт – 8. Клод Гонсалвеш (77 Кайо Видал), 10. Матиас Тисера (90 Спас Делев) , 11. Кирил Десподов (к), 17. Сон 🔴, 22. Франко Русо, 24. Оливие Вердон, 30. Педро Нареси 🟡, 37. Бърнард Текпетей (6 Якуб Пьотровски), 44. Марсел Хайстер 🟡, 64. Доминик Янков

Старши треньор: Ивайло Петев