Българският шампион Лудогорец елиминира черногорския първенец Будучност, след като го победи с 3:1 при визитата в Подгорица и си осигури участие във втория предварителен кръг по пътя към групите на Шампионската лига. Разградчани изиграха страхотно първо полувреме, в което реализираха два от головете си – чрез Ихинио Марин (12) и Мавис Чибота (25), но Игор Чукочив за домакините все пак материализира частичното игрово предимство за „синьо-белите” с попадение през първата част. В третата минута от добавеното време Каули Оливейра вкара третия гол за „зелените” и запрати тима си напред в квалификациите.


Отзивите след мача:

Върба отличи новата атака и призна: Голът им ни ядоса

Мидтиланд се готви за "Дестинация Разград"​

Доминик Янков: Тежък мач, но се радвам, че победихме​

Каули Оливейра: Изпълнихме целта, беше труден мач​


Успехът в балканската страна прати „орлите” към втория кръг, където другата седмица Лудогорец ще приеме датския първенец – Мидтиланд, с Божидар Краев в състава си.

И макар Будучност да реализира последното попадение в срещата, то тимът от Подгорица не успя да съумее да застраши за втори път вратата на Ренан дос Сантос. Вместо това, "орлите" категоризираха успеха си още по-значимо, след като в третата минута на добавеното време Каули Оливейра оформи крайното 3:1 в черногорксата столица. По този начин стартът за българските отбори в европейските футболни турнири бе повече от добър, след като следващата седмица участието си стартират и родните тимове във втория по сила футболен турнир на континента - Лига Европа.

Антон Узунов
60 снимки

След само две минути игра "орлите" имаха прекрасен шанс да открият резултата. Каули Оливейра получи пас от Текпетей и се завъртя, нагласявайки си топката на десния крак. Последва мощен удар от границата на наказателното поле на Будучност, но топката се отклони в левия страничен стълб на вратата, пазена от Милош Драгоевич.

В седмата минута черногорците създадоха напрежение пред вратата на Ренан, след като Борович засече с глава след корнер, но топката бе изчистена от Григоре. Последва пас към Морайтис, който обаче беше в засада и опасността спря. В 12-ата минута новият нападател на „орлите” Ихинио Марин наказа груба грешка на защитата на Будучност. Чибота подаде остро отдясно, а бранителят на Будучност - Чукович, действа колебливо и топката отиде в Ихинио, който вкара в опразнената врата за 1:0.

Четвърт час след старта на мача Драгош Григоре осъществи страхотен дълъг пас от половината на Лудогорец към Чибота. Офанзивният футболист на "орлите" обаче не успя да овладее топката пред погледа на Драгойевич и вратарят на Будучност улови топката. Три по-късно дойде нова добра възможност за българския шампион. Недялков даде прекрасен пас на дъгата на наказателното поле за Каули. Двама бранители атакуваха плеймейкъра на разградчани, но той нанесе удар, който обаче беше неточен - аут. Българският отбор не спря с ударната си преса дълбоко в половината на своя опонент в сряда вечер, което представляваше сериозно предизвикателство пред Будучност да организира смислено нападение.

Будочност Лудогорец

източник: Антон Узунов

В 25-ата минута Лудогорец получи право да изпълни пряк свободен удар и точен отново бе Мавис Чибота. По подобие на мача от efbet Лига – срещу Славия, Чибота реализира ефектен гол от фаул, след като не остави никакви шансове на стража на "синьо-белите" да се намеси.

След половин час домакините намалиха пасива си, след като топката параболично бе центрирана отдясно от Петър Райчевич към бранителя Игор Чукович. Той се извиси над Сисиньо и стреля с глава, а ударът му прехвърли излязлия напред Ренан дос Сантос и топката влетя в българската врата - 2:1. По този начин защитникът се реабилитира за грешката си за първия гол за "орлите".

В 35-ата минута домакините можеха да изравнят резултата. Ренан не излезе добре след центриране отдясно, а Антон Недялков леко отклони топката. Иван Бойович атакува топката, но с прелестни за отбора си действия – Чибота, изпревари атакуващия футболист за черногорците и изби в корнер. След него Сисиньо изби силно напред и конкретната опасност за Лудогорец свърши. В 39-ата минута звездата на домакините Иванович показа майсторството си. Той пое топката с гръб към вратата на Лудогорец и добре се освободи от Григоре. Последва удар с левия крак, но топката премина встрани от вратата, пазена от Ренан. Натискът на домакините се засили осезаемо, а 60 секунди по-късно Божович отправи прехвърлящ диагонален удар. 19-годишният нападател стреля технично, но Ренан с дясната ръка изби в корнер. При приземяването си бразилецът получи болки в дясното бедро и получи медицинска помощ.

Будочност Лудогорец

източник: Антон Узунов

В 42-ата минута след корнер домакините нацелиха гредата чрез Владан Аджич, но централният защитник на черногорците бе фаулирал преди това Сисиньо и реферът Карако отсъди нарушение в наказателното поле на Лудогорец за българския отбор. Бразилският опорен полузащитник за "орлите" - Алекс Сантана, отправи мощен удар в 43-ата минута от средна дистанция. Топката тупна пред вратаря Драгойевич, но той следеше посоката на топката внимателно и улови.

Второто полувреме стартира по сходен на първата част начин. Българският тим натисна териториално своя противник, но в първите пет минути опасностите пред вратата на Драгойевич липсваха. В 52-ата минута Ихинио Марин претендираше за нарушение срещу него в наказателно поле, след като опита да засече с пета остро центриране по земя от Бърнард Текпетей, но унгарският рефер не уважи претенциите на испанския футболист, който дойде преди броени дни на "Хювефарма Арена".

В 58-ата минута шампионът на Черна гора направи скоростна атака отляво, а Бойович се откъсна и се опита да стреля към вратата на Ренан, но вместо това топката отиде доста встрани от българската врата. Секунди по-късно Сисиньо извърши нарушение в близост до наказателното поле на Лудогорец, но Баджи блокира удара на Миркович. Последва бърза атака за българите, а Текпетей получи вляво. Ганаецът имаше четирима съотборници наблизо, но вместо това реши да се надиграва сам, което се оказа грешка и отбраната на Будучност се справи.

Будочност Лудогорец

източник: Антон Узунов

В 63-ата минута Аджич "натисна" при въздушно единоборство Козмин Моци след центрирана топка, но първият асистент-съдия на Кареко вдигнал флага си за засада и не последва дузпа за Лудогорец. В 75-ата минута Райчкович опита силен удар от фаул, но безкрайно неточен. Три по-късно Алекс Сантана засече центриране от корнер с глава, но новото бразилско попълнение на Лудогорец не намери очертанията на вратата на Будучност - аут. Десет преди края Сисиньо видя как Каули Оливейра се откъсва от отбраната на домакините, но пасът на крайния защитник беше "една идея" по-бърз от това, което се изискваше бившият играч на Падерборн 07 да овладее и да отправи удар към вратата на Драгойевич.

Пет преди края Моци допусна топката да го прехвърли, а Вуячич върна успореден пас за Джуричкович. Той стреля мощно с десния крак зад дъгата, но опитът му беше неточен - аут. Миг по-късно Вуячич бе намерен в наказателното поле и отправи удар с глава, след като бе оставен изцяло непокрит, но изстрелът също беше неточен. 

Будочност Лудогорец

източник: Антон Узунов

В 89-ата резервата Янков показа страхотни качества край наказателното поле и открадна топка от десния бранител на черногорците. Янков върна назад леко за Каули, който видя успоредно Баджи. Опорният халф на "орлите" отправи удар с десния крак, но прекалено слаб и вратарят на "синьо-белите" улови.

Домакините се хвърлиха в хаотичен натиск, който не доведе до нищо друго, освен до това българският тим да вкара трети гол. Жоржиньо напредна отдясно и видя към средата Каули Оливейра. Бразилският полузащитник показа класата си и с прецизен удар зашемети вече за последно черногорците и на практика запрати "орлите" към втория кръг в квалификациите за ШЛ.

БУДУЧНОСТ - ЛУДОГОРЕЦ 1:3

0:1 Ихинио Марин (12)

0:2 Мавис Чибота (25)

1:2 Игор Чукович (31)

1:3 Каули Оливейра (90+3')

Стадион „Градски”, Подгорица

Съдия: Ференц Карако, Унгария

Стартовите състави на двата отбора:

Будучност (4-3-2-1): Драгойевич /к/ - Вукчевич, Аджич, Чукович   , Секулич – Терзич (75' - Витомир Джуричкович), Миркович, Райчкович – Иванович   , Морайтис - Божович (77' - Александър Вуячич) 

Резерви: Павличич, Бабич, Вуячич, Мийович, Джуричкович, Зарубица

Треньор: Младен Милинкович

Лудогорец: Ренан   – Сисиньо   , Драгош Григоре, Козмин Моци, Антон Недялков –  Стефан Баджи   , Алекс Сантана – Бърнард Текпетей     (85'-Бърнард Текпетей), Каули Оливейра, Мавис Чибота (65' - Доминик Янков) – Ихинио Марин (76' - Клаудиу Кешеру)

Резерви: Стоянов, Анисе, Жоржиньо, Дяков, Икоко, Кешеру, Янков

Треньор: Павел Върба   

8 снимки