Осемкратният първенец на България – Лудогорец, съумя да удари тежко в реванша във втори кръг на Лига Европа исландския шампион ФК Валур с 4:0. По този начин с общ резултат именно 4:0 разградските „орли” се класираха за трети кръг, където ги очаква уелският шампион ТНС. Отборът на Стойчо Стоев показа солидна игра на „Лудогорец Арена” и съвсем закономерно влетя в следващия рунд, но освен победата над Валур, то „орлите” спряха и негативна серия, залегнала над отбора от близо десет мача насам.

Последната победа на тима от Разград в европейските клубни турнири датира от плейофния кръг за Лига Европа на сезон 2018/19 в Лига Европа. Тогава с два поредни успеха (4:0 и 1:0) Лудогорец сломи съпротивата на грузинския Торпедо Кутаиси, за да влезе в групите на Лига Европа.

Именно оттогава разградчани не можаха да запишат успех в Европа. В компанията на Байер Леверкузен, Цюрих и АЕК Ларнака „зелените” записаха четири хикса и две загуби, което на практика ги изхвърли през миналата година от груповата фаза. Последваха през тази година две загуби от коравия унгарски Ференцварош, за да дойде и хиксът в Рейкявик срещу Валур. По този начин серията без победа на Лудогорец в Европа спря на девет, след като Валур бе разбит с 4:0 в четвъртък вечер на 1-и август.

Това е изравнена най-дълга „черна” серия без успех за тима, след като дригата най-голямата „суша” датира от сезон 2016/17. Тогава Лудогорец регистрира девет поредни мача без успех в Европа, като тимът тогава се бори в група В на Шампионската лига с отборите на Пари Сен Жермен, Арсенал и Базел. Въпреки това „орлите” излязоха трети от групата с три хикса и отидоха на 1/16-на финалите на Лига Европа, където със загуба и равен бе елиминиран от датския колос ФК Копенхаген.


Отзивите след мача:

Стоев: Иска ми се да продължим да играем така

Терзиев: Имаше напрежение, защото не трябваше да грешим

Швиерчок: Винаги давам 100% от себе си, няма значение дали съм титуляр или резерва