С наближаването на зимната пауза в българския шампионат слушаме все повече оправдания от треньори и отбори, че им тежи сгъстената програма. И те изглеждат смешни в сравнение с натоварванията, на които е подложен лидерът в класирането Лудогорец. 

"Орлите" не просто са с най-много мачове сред българските тимове, но делят първото място за най-натоварените тимове в цяла Европа от началото на сезона. От старта на кампанията за разградчани на 5 юли с мача срещу Локомотив Пловдив за Суперкупата на България, те вече събраха 34 битки във всички турнири. И им предстоят още. 

За изготвяне на тази класация се използват само мачовете от официалния старт на сезона в повечето европейски страни - 1 юли. Ако вкараме и битките от края на кампанията в Шампионската лига миналия сезон досега, всъщност най-натоварен е норвежкият Розенборг, който от 6 юни досега е изиграл 35 двубоя. 

Но това няма да е адекватно за методиката, защото отборите, чийто сезон започва от юли, през юни са играли куп контроли и така сравнението няма да почива на равнопоставена база. И затова Лудогорец, заедно с още два отбора от Източна Европа, може да се похвали като най-натоварен през втората половина на 2019 г. 

Това са румънският ЧФР Клуж и словашкият Слован Братислава, които също до момента са изиграли по 34 двубоя. Всъщност, северните ни съседи ще бъдат и най-натоварени до края на годината, тъй като сезонът там приключва на 22 декември и на тях им предстоят още три двубоя в шампионата, както и двубой от групите на Лига Европа. И сметката ще набъбне до 38 мача. 

Докато за Лудогорец остават още "само" три двубоя до зимната пауза. Два от тях са във вътрешния шампионат, а най-важният от всички е с унгарския Ференцварош в Лига Европа след точно седмица. След техния край разградчани ще са се били в 37 битки от началото на сезона. 

Иначе след края на натоварената за отбора есен, срещите ще бъдат разпределени по следния начин - 20 за първенството, 14 в евротурнирите, 2 за Купата на България и 1 за Суперкупата на страната. Сметката можеше да набъбне и още, ако 1/4-финалите за Купата не бяха отложени за пролетта заради натоварената програма около местните избори през октомври и ноември.