Опитният защитник на ХИК Хелзинки Юка Райтала има сериозни претенции за отстраняването си от игра във вчерашния мач срещу Лудогорец в турнира Лига Европа. Разградчани спечелиха с 2:0 и събират 7 точки, с които държат 2-ото място в група С.

Райтала получи първия си жълт картон в 55-ата минута, а в 93-ата му беше вдигнат още един от съдията Кристо Тохвер (Естония), което означаваше и изгонване от игра.

99 снимки

"Загубихме от по-добър отбор. Имахме няколко сюжета в мача, които би трябвало да успеем да завършим на ниво Европа, а именно да отбележим голове . Тогава играта можеше да изглежда съвсем различно, каза опитният Юка Райтала, цитиран от един от най-популярните вестници в северната страна "Юле".

Въпреки че Лудогорец е имал 12 атаки срещу 1 за гостите, те смятат пропускът на Малик Абубакари за най-чистата възможност в началните периоди на играта.

28 снимки

"Мачът беше трети за нас за осем дни и когато вземете предвид пътуването, това със сигурност имаше малко влияние, казва още Райтала. "Във всеки мач излизаме да се наслаждаваме на футбола. И може би забавлението свърши, а умората започна да тежи накрая - поне при някои от момчетата. Все пак не бяхме напълно свежи от самото начало. Видяхме много грешки при подаванията и нямаше достатъчно движение за да подпомогнем на играча с топката, който търси опции да продължи, съжали Райтала.

Според него, първият картон в 55-ата минута е направо лоша шега от съдията.

95 снимки

"Не обичам да критикувам съдията след мача, но сега трябва да кажа като честен човек, че смятам и двата жълти картона за доста съмнителни. Съдията твърди, че и в двата случая има фаулове, които са му подсказани от стаичката за от ВАР. Аз лично не го вярвам, защото ситуациите бяха абсурдно лесни – особено първата, коментира 34-годишният бранител.

Системата за видеоповторения в полза на съдиите (ВАР) според регламента на ФИФА, няма правомощия да се намесва за жълти картони. Но е вероятно колегите на Тохвер да са му дали т.нар "тиха проверка" на ситуации за санкциониране.

12 снимки

На 27-и октомври е последната възможност на финландския шампион да остане в европейските турнири и през пролетта, тъй като приема Рома на легендата Жозе Моуриньо. Разликата между двата отбора е 3 точки и ХИК теоретично има шансове да продължи като 3-и в групата към третия турнир на УЕФА Лига на Конференциите.