Шампионът на България – Лудогорец, постигна целта си „минимум“ за този сезон, след като „орлите“ ще играят в европейските клубни турнири и през пролетта на 2023- година. Това се случи, след като разградчани надделяха с 2:0 над финландския шампион ХИК Хелзинки в четвърти мач за двата тима от груповата фаза на Лига Европа.

Точни за домакините бяха Дени Групер, който се разписа шест минути преди края на първата част, а в 64-ата Рик Джонатан завърши добра контраатака от Лудогорец за крайното 2:0. В хода на мача „зелените“ не оставиха съмнения, че са по-класният отбор, като тимът, воден от Анте Шимунджа, отправи повече от 25 удара посока вратата на Конър Хазард, но сериозна част от тях бяха неточни.

В добавеното време на срещата пък капитанът на ХИК Райтала беше изгонен с червен картон заради фал в краката на Спас Делев.

Иначе, Лудогорец е втори в групата си със седем точки, а лидерът Реал Бетис е на върха с 10. Третият Рома е с четири точки, докато ХИК е последен с една. Така при оставащи две срещи до края на груповата фаза на Лига Европа Лудогорец със сигурност ще играе в европейските турнири напролет, като дилемата е дали „орлите“ ще успеят да завършат на едно от първите две места в това каре или ще завършат трети, което ще ги отпрати към елиминациите на Лига на конференциите.

В следващия рунд Лудогорец приема лидера в групата Реал Бетис, докато ХИК Хелзинки ще срещне у дома Рома.


99 снимки

В първата една минута актуалният шампион на Финалндия извърши два фала срещу Лудогорец, като първо фаулиран беше капитанът Недялков, след което халфът Мануел Шоу. В деветата минута Групер изнесе отляво и подаде към Мануел Шоу. Той комбинира с Каули Оливейра, за да може бразилецът да опита добър извеждащ пас към Бърнард Текпетей, но топката се оказа малко по-дълго от нужното, за да може ганаецът да отправи първия удар посока двете врати в тази среща.

РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ СРЕЩИ В ЛИГА ЕВРОПА ВИЖТЕ ТУК!

В 16-ата минута Дени Групер стреля от свободен удар, но нацели стената, изградена от скандинавския отбор. След изпълнения корнер Пьотровски атакува топката с глава, ала Райтала го блокира, след което последва нов ъглов удар за "орлите". От него не последва удар към вратата на ХИК. В 19-ата удар на Текпетей с левия крак от дистанция беше отразен от Хазард. Секунди след това пък капитанът Недялков атакува съперниковата врата след мощен удар по диагонала с десния крак, но разградчани се разминаха с гола в тази атака.

Седем преди края на първата част Бърнард Текпетей получи фронтално срещу вратата на ХИК след многоходова комбинация на Лудогорец и стреля силно, ала и неточно. Секунди по-късно Лудогорец вече поведе в резултата. Якуб Пьотровски спечели спорна топка отляво и комбинира с Рик Джонатан. Той пусна към Дени Групер, за да може израелецът да стреля много силно към вратата на финландците. Хазард опита да отрази, ала шутът беше прекалено силен, след което топката влетя във вратата на гостите за 1:0.

В 42-ата Рик Джонатан проби отлично през средата и можеше да комбинира вдясно с двамата непокрити - Тисера и Текпетей. Вместо това, той реши да свива вляво с пета към нахлуващия Каули. №95 шутира с фалц, но топката отиде аут. Секудни преди края на първото полувреме отбраната на "орлите" действа доста разконцентрирано. Пас назад на Недялков към Вердон не беше овладян добре от бенинеца, а Хетемай открадна. Той видя влизащия към вратата на Лудогорец - Абубакари, който стреля, но Серджио Падт с тяло спря удара му.

95 снимки

120 секунди след рестарта на мача от естонския рефер Каули опита центриране в наказателното поле на финалндския шампион към Пьотровски, но полякът не стигна топката, за да отправи удар с глава. В 52-ата гостите организираха добра атака отдясно. Топката беше центрирана силно по земя пред Падт и отиде вляво към Сантери Хощика. Той виждаше опразнената разградска врата и стреля, но витална намеса на Сисиньо в сетния миг предотврати гол в родната врата.

При ответното нападение ролите от първата атака на Лудогорец се размениха, като този път Пьотровски центрира за Каули, който стреля с глава, но и той не беше точен. Канонадата от удари от "зелените" продължи, а в 57-ата Текпетей стреля по диагонала, но отново встрани от финландската врата. След малко повече от час игра Пьотровски се впусна със сериозен спринт отляво и прекара топката между краката на десния бек на ХИК. Последва пас към Каули, който стреля от дъгата с фалцов удар, но отново встрани, като към този момент ударите, отправени от Лудогорец бяха 17.

Натискът на Лудогорец донесе отново резултат в 65-ата минута. Тогава Текпетей се откъсна напред сам срещу вратаря на ХИК. Ганаецът го излъга с финт наляво, но затвори ъгъла си за стрелба, като върна леко назад за Рик Джонатан, за да може бразилецът да вкара за втори път топката във финландската врата.

В 72-ата ХИК разигра добре отдясно, а резервата Танака се озова на добра стрелкова позиция, но ударът му беше неточен. В 77-ата резервата Игор Тиаго "извади" добре топката от аутлинията към Текпетей, който стреля за сетен път много силно, но Хазард изби с две ръце встрани. Малко след това Хазард трябваше да спасява удар на Тиаго и не се намеси добре, изпускайки топката пред себе си, но все пак после я улови.

В добавеното време на срещата Лудогорец вкара трети гол на ХИК, който беше отменен, след като Каули реализира, но в хода на атака е имало засада и естонският рефер вдигна ръката си високо горе. В третата минута от добавеното време Райтала от гостите беше изгонен след груб фал срещу Делев.

LIVE  ЛУДОГОРЕЦ – ХИК ХЕЛЗИНКИ 2:0

1:0 Дени Групер (39)

2:0 Рик Джонатан (64)

Рефер: Кристо Тохвер, Естония

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград 

Лига Европа, група „C“, четвърти кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-3-3): 1. Серджио Падт – 14. Дени Групер, 24. Оливие Вердон, 3. Антон Недялков (к), 4. Сисиньо 🟡 – 95. Каули Оливейра, 6. Якуб Пьотровски (86' -  20. Нонато), 23. Мануел Кафумана – Шоу (77' - 30. Педро Нареси) – 37. Бернард Текпетей (86' - 90. Спас Делев), 10. Матиас Тисера (67' - 9. Игор Тиаго), 73. Рик Джонатан

Резерви: 67. Дамян Дамянов (вр), 12. Симон Слуга (вр), 32. Игор Пластун, 5. Георги Терзиев, 16. Аслак Фон Витри, 11. Кирил Десподов, 8. Клод Гонсалвеш, 82. Иван Йорданов, 

Старши треньор: Анте Шимунджа

ХИК ХЕЛЗИНКИ (3-5-2): 1. Конър Хазард – 22. Юка Райтала 🟡, 15. Миро Тенхо (к), 5. Арту Хосконен – 23. Пири Соири (58' -  19. Каспер Теро), 8. Лукас Лингман (68' - 37. Атому Танака), 21. Сантери Ваананен (58' - 10. Насим Бужелаб), 56. Перпарим Хетемай, 24. Дейвид Браун 🟡 (46' - 14. Мати Пелтола​)– 77. Малик Абубакари, 7. Сантери Хощика (68' - 29. Антони Олисаня)

Резерви: 12. Якуб Танандер 17. Мануел Мартич, 18. Боян Радулович, 58. Йоханес Ули-Коко

Старши треньор: Тони Коскела

Ето какво се случи в първия мач между двата тима на "Болт Арена" в Хелзинки