Левски загуби първия мач от втория квалификационен кръг на Лига Европа срещу Хайдук Сплит. „Сините“ инкасираха поражение с 0:1, но запазиха шансове за реванша, който ще е на 20 юли на „Георги Аспарухов“. Единственият гол на стадиона в Дугополе бе дело на Марко Футач, който бе точен от дузпа в 24-ата минута.

Дебют за състава от Герена направиха най-новите попълнения - Нелуц Рошу, който започна като титуляр, и Жорди Гомес, който се появи на терена през втората част, заменяйки Антонио Вутов.

Ответният двубой ще се играе пред празни трибуни заради наказание на „сините“ . 

Левски влезе добре в мача, а първата добра възможност за „сините“ бе в 3-ата минута. Франсис Нар получи дълъг диагонален пас от Роман Прохазка по левия фланг, пусна към излезлия в предни позиции Иван Горанов. Левият бек центрира ниско, успоредно на голлинията, но Жуниор Мапуку не можа да засече.

В 14-ата минута Франсис Нар се пребори добре за една топка в наказателното поле и успя да комбинира с Антонио Вутов, който шутира от около 13-14 метра, диагонално, но неточно. Така топката стигна до Роман Прохазка, който продължи атаката, а в крайна сметка бе отсъдена засада на Мапуку.

Постепенно Хайдук изнесе играта в половината на Левски, а в 20-ата минута хърватите изпълниха фаул за нарушение на Давид Яблонски. Бари Хамза изпълни, но в аут.

Няколко минути след това домакините получиха право да изпълнят дузпа. След разбъркване в наказателното поле, топката стигна до Генцоглу, той овладя, а Димитър Пиргов тръгна да го блокира. Получи се съприкосновение между двамата футболисти, а полузащитникът на състава от Сплит падна на терена. Реферът прецени, че има основания да посочи бялата точка, а с изпълнението се нае Марко Футач. Той с удар в долния десен ъгъл на вратата на Божидар Митрев откри за 1:0. Преди отсъждане на 11-метровия наказателен удар, Левски имаше претенции за фаул срещу Роман Прохазка.

В края на първата част Марко Футач отново се озова на чудесна позиция в наказателното поле, но Димитър Пиргов се намеси вещо и успя да изчисти.

След почивката в 49-ата минута Хайдук изпълни фаул фронтално на вратата на Левски. Топката рикошира в стената, след което попадна във футболист на домакините, който шутира, но капитанът на Левски улови.

В 56-ата минута Хайдук изпълни нов фаул почти фронтално на вратата на Левски, на около 7 метра от дъгата на наказателното поле. Радошевич стреля. Получи се коварен рикошет, но Митрев изби. Имаше добавка, но топката бе изкарана в аут. Малко след това Франсис Нар стреля, но Стипица отрази. В 59-ата минута бутилки и запалки полетяха към терена от страна на феновете на домакините.

Страхотен рефлекс демонстрира Божидар Митрев в 62-ата минута. Анте Ерцег напредна отляво, стреля някъде от границата на наказателното поле, но Митрев се хвърли в долния десен ъгъл и изби. Малко след това Мапуку центрира добре, а Вутов при опита се да играе с топката и се сблъска с вратаря. Прехвърчаха искри между играчите на двата състава, в резултат на което Вутов получи шамар от Зоран Нижич, а след това юношата на Левски замахна и отвърна. Заради тези си прояви и двамата футболисти бяха санкционирани с жълти картони.

В 79-ата минута Милош Цветкович центрира добре, а Васил Панайотов, който бе на далечната греда стреля, но в аут. Минута по-късно „сините“ допуснаха груба грешка в обрана. Никола Влашич се оказа на опасна позиция, но изстрелът му бе неточен.

До последния съдийски сигнал столичани упражниха натиск, като организираха нелоши атаки, които обаче не доведоха до попадение.  


Как се разви двбоят минута по минута, може да видите ТУК!

Ето и състави: 

Левски: Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Димитър Пиргов и Иван Горанов, Роман Прохазка, Васил Панайотов (83' Бабатунде Адениджи), Нелуц Рошу и Франсис Нар, Антонио Вутов (67' Жорди Гомес), Жуниор Мапуку (66' Серджиу Буш).

Хайдук Сплит: Данте Стипица, Хисен Мемола, Борха Лопес, Зоран Нижич, Йосип Радошевич, Никола Влашич (87' Иван Пешич), Саввас Генцоглу (66' Звонимир Кожул), Бари Хамза, Анте Ерцег (89' Франк Охандза), Фран Тудор, Марко Футач. 

Нова драма: Задържаха фенове на Левски пред стадиона

Извънредно: Има пострадали фенове на Левски в Хърватия