ЦСКА направи един от най-големите си мачове в последните години, като победи Базел на „Санкт Якоб Парк“ с 3:1. Мачът бе и исторически, тъй като това бе първата победа на български отбор в Швейцария. Сега съдбата прати „червените“ отново в алпийската държава, като този път съперникът е шампионът Йънг Бойс.

48 снимки

Историята не помни толкова много случаи, в които роден отбор да е играл с два тима от една страна в рамките на един сезон в евротурнирите. Първият подобен е с участието точно на "армейците" през далечната 1980 г. Тогава в първия кръг на КЕШ столичани отстраняват действащия европейски шампион Нотингам Форест с две победи по 1:0. След това елиминират и полския Шомбиерки, за да се изправят срещу Ливърпул. Мърсисайдци обаче се оказват висока топка за нашия отбор и записват два успеха – 5:1 и 1:0. Следващия сезон ЦСКА успява да вземе сладък реванш.

Случаите зачестяват последните години, когато клубовете могат да се прехвърлят от един в друг турнир и играят в групови фаза. Така през сезон 2005/06 и ЦСКА, и Левски се изправят срещу състави от една страна. Отборът на Миодраг Йешич прескача силния Байер Леверкузен с два пъти по 1:0, а после в групите губи у дома от Хамбургер с 0:1. Левски пък отстранява драматично Оксер – 1:2 и 1:0, а след това се роди и легендата за Бижутера при 1:0 над Марсилия.

Пет години по-късно „сините“ успяват да прескочат два тима от Швеция по пътя към групите на Лига Европа – Калмар и АИК Стокхолм.

След годините на Лудогорец. През лятото на 2017-а „орлите“ отстраняват литовския Жалгирис в Шампионската лига, но след това отпадат от Апоел Беер Шева. Тимът обаче пробива в групите на Лига Европа, след като елиминира в плейофа други литовци – ФК Судува.

С много условности слагаме в списъка и миналия сезон, когато Лудогорец игра на два фронта с Ференцварош, който все пак е един отбор. Тогава „зелените“ загубиха от унгарския първенец в Шампионската лига, но след това си отмъсти в Лига Европа, матирайки съперника с 3:0 в Будапеща.

Историята показва, че се справяме повече от добре срещу два съперника от една държава. В тези мачове Левски няма грешка, а ЦСКА разменя победи с авторитетни клубове от Англия и Германия. Сега на ход са швейцарците./Мач телеграф