Вицешампионът на България – ЦСКА, се отърва от чутовен резил в европейските клубни турнири. „Червените” постигнаха пълен обрат срещу дебютанта в Лига Европа и малтийски клуб Сайрийнс, и то на „Българска армия”, след като българският клуб надделя с 2:1 в крайна сметка. ЦСКА беше абсолютно безидеен в хода на целия мач, но смените на треньора Стамен Белчев направиха така, че успехът да дойде и тимът да продължи на европейската сцена.

Максуел да Силва от гостите откри резултата в 69-ата минута, а шест по-късно резервата Ахмед Ахмедов изравни резултата след подаване на друга резерва – Юнус Санкаре. „Червените” изнервиха до краен предел своите фенове, но в крайна сметка Али Соу в последната минута от редовното време оформи крайния резултат и голът му, на практика, изхвърли Сайрийнс от Лига Европа. По този начин „червените” очакват жребия на 31-и август за втория квалификационен кръг.


Отзивите след мача:

Белчев: Недопустимо е ЦСКА да играе така в Европа

Ахмедов: Не сме ги подценили!


Стамен Белчев не можеше да използва Иван Турицов, който бе с травма. Спецът заложи на Али Соу напред в схема 4-2-3-1, като гамбиецът беше подпомаган от Кери, Белтраме и Енрике Рафаел. Густаво Бусато беше човек на вратата, вместо Димитър Евтимов, за който имаше твърдения, че ще бъде под рамката за ЦСКА.

Антон Узунов
97 снимки

Напук на очакванията първата добра ситуация бе на сметката на малтийския тим. Максуел Да Силва овладя топката пред границата на наказателното поле на "червените" и напредна. Той влезе в наказателното поле и отправи мощен удар към вратата на домакините, но Густаво Бусато отби в корнер. След него не последва нищо интересно за Сайрийнс.

В четвъртата минута ЦСКА получи право да изпълни свободен удар. Тиаго Родригес опита хитро по земя да обстрелва малтийската врата, но стената на гостите отклони в ъглов удар. Неразчетените действия в отбраната на домакините продължиха и в осмата минута. Сайрийнс изпълни корнер, а Брадли Мазику спря Уелингтон да Силва да отправи удар от метър в опразнената "червена врата". Топката се вдигна високо и "кацна" на напречната греда на Бусато, който пък си удари тежко главата в страничния стълб в опитите си да я отклони.

ЦСКА - Сайрийнс / Лига Европа, първи квалификационен кръг, 27.08.2020 г.

източник: Антон Узунов

Полека-лека ЦСКА завзе инициативата, а в 22-ата Стефано Белтраме опит ножичен удар след сваляне с глава от капитана Вальо Антов. Ударът на юношата на Ювентус обаче беше неточен - аут. Миг по-късно нападателят Али Соу получи подаване в наказателното поле на Сайрийнс. Гамбиецът се освободи добре от опеката на защитата и последва много мощен удар от десетина метра. Вратарят на малтийците Давид Касар обаче блокира удара на стрелеца на "червените" и играта продължи. Малко по-късно Рафаел Енрике направи страхотен индивидуален пробив отляво. Той влезе към средата и малко преди границата на наказателното поле на съперника отправи мощен удар с десния крак, който обаче отново не намери очертанията на вратата на Касар - аут.

ЦСКА - Сайрийнс / Лига Европа, първи квалификационен кръг, 27.08.2020 г.

източник: Антон Узунов

След половин час игра ЦСКА създаде поредно нападение. Али Соу успя да овладее висока топка в половината на Сайрийнс и подаде вляво за Греъм Кери. Ирландецът центрира остро с левия крак за Белтраме. Той, от своя страна, засече топката с левия си крак, но отново ударът беше неточен.

ЦСКА - Сайрийнс / Лига Европа, първи квалификационен кръг, 27.08.2020 г.

източник: Антон Узунов

До края на почивката на "Армията" не видяхме кой знае какви шансове пред двата отбора. По-притеснителен бе фактът, че българският отбор изпитваше сериозни трудности да "пробие" блока в защита, изграден от Сайрийнс, който играеше много добре организирано във фаза защита. Едва в първата минута от трите добавени за първата част Тиаго опита да изненада Касар след фаул, но отново стената на "сините" от Малта блокира опита. При корнер Кери реши да центрира на "първа" греда, а там бе Амос Юга. Халфът засече с пета към вратата на Касар, но вратарят улови, тъй като ударът беше прекалено лек.

Втората част стартира кошмарно за ЦСКА. Юрген Матей фаулира нападател на малтийския клуб в наказателното поле и полският рефер логично посочи бялата точка. Грешката дойде първо от Валентин Антов, а Матей трябваше да покрива голяма оголена зона. Нидерландецът игра с топката, но реферът посочи бялата точка. Максуел да Силва застана зад топката, но блестяща намеса на Бусато отърва „червените” от кошмарен гол от малтийския клуб.

В 59-ата минута дойде пропуск на Соу. Гамбиецът надигра Рафаел в наказателното поле и се озова на отлична стрелкова позиция. Ударът му обаче мина над вратата. Десет по-късно гостите поведоха в резултата. Сайрийнс създаде контраатака, а Максуел да Силва стреля. Получи се рикошет и топката закономерно влезе във вратата на българския отбор.

В 75-ата минута две от резервите на "червените" направиха атака, която спомогна за гол на домакините. Юнус Санкаре центрира отляво ефектно към свободния Ахмедов. Нападателят отправи удар с левия крак, който направи безпомощен Касар - 1:1.

Четири минути преди края на редовното време Тиаго Родригес пробва мощен удар от средна дистанция, но топката премина встрани. Минута преди края на мача пък Енрике Рафаел влетя в наказателното поле на гостите на спринт и опита центриране. Топката рикошира в бранител на Сайрийнс, но вратарят внимаваше в ситуацията и улови.

В 90-ата минута ЦСКА стигна до втори гол. Друга резерва на Белчев - Георги Йомов, пое топката пред наказателното поле на Сайрийнс и комбинира с Али Соу, който овладя качествено и нахлу към вратата на малтийците. Нападателят "загърби" двама бранители на Сайрийнс и опита да подаде, но се получи удар след рикошет в тялото на вратаря на гостите и топката влетя във вратата - 2:1 за ЦСКА.

Шестминутното добавено време от полския рефер не показа нищо интересно, като в крайна сметка домакините взеха "задължителната" победа в първия квалификационен кръг от Лига Европа и по този начин чакат жребия, който ще се тегли в последния ден от месец август. Предстоящата среща е на 17-и септември.


ЦСКА – САЙРИЙНС 2:1

0:1 Максуел да Силва (69)

1:1 Ахмед Ахмедов (75)

2:1 Али Соу (90)

Стадион: „Българска армия”, София

Съдия: Кжищоф Якубик, Полша

ЦСКА (4-2-3-1):  1. Густаво Бусато (в), 18. Брадли Мазику, 28 Пламен Гълъбов, 26. Валентин Антов (к), 2. Юрген Матей, 20. Тиаго Родригес, 21. Амос Юга (72' - Ахмед Ахмедов), 10. Стефано Белтраме, 7. Енрике Рафаел, 8. Греъм Кери (57' - Георги Йомов), 22. Али Соу

Резерви: 25. Димитър Евтимов, 13. Юнус Санкаре, 23. Ахмед Ахмедов, 30. Георги Йомов, 9. Томи Юрич, 27. Мартин Смоленски, 17. Тонислав Йорданов

Резерви: Димитър Евтимов,  Томи Юрич, Юнус Санкаре, Тонислав Йорданов, Ахмед Ахмедов, Мартин Смоленски, Георги Йомов

Треньор: Стамен Белчев

Сайрийнс (4-2-3-1): Давид Касар, Еспиндола, Борг, Дос Аньос, Ромеу – Скиклуна, Агиус – Бустос, Мая Да Силва, Де Оливейра (78' Майкъл Мифсуд) – Уилфрид Домаро

Резерви: Мигел Монтфорт, Люк Грех, Джонатан Пиърсън, Райън Грех, Мифсуд, Джейкъб Уолкър, Лукас Менезес

Треньор: Стив Д’Амато