Бившият футболист на ЦСКА Бойко Величков не пропусна да вземе отношение спрямо случващото се на „Българска армия” и кризата в резултатите на „червените”. Някогашният юноша на тима отчете, че в доста от питанията, които недеволните тартори в агитката отправиха, има резон, но в същото време призова за спокойствие преди първия двубой срещу хърватския Осиек в Лига Европа.

Величко говори пред „Домът на футбола” за това откъде извира напрежението около ЦСКА и за начините, по които могат да се превъзмогнат трудностите.

„През последните 2 сезона ЦСКА настигна игрово Лудогорец и се случи така, че държеше нещата в свои ръце. На практика една изпусната дузпа от Али Соу го лиши от това да стане шампион”, коментира Величков в ефира на DIEMA SPORT.

„След това обаче дойде едно отпускане. След първия мач с Титоград не беше овладяна позитивната психология. Далеч съм обаче от мисълта, че само тя е причината за срива в играта на отбора.”

„Самите действия на ръководството показа, че може би треньорският триумвират бе причината. Не вярвам, че Добри Митов не си е свършил работата. По-скоро липсата на ясни принципи, а не толкова детайлите, всяват напрежение – кой какъв е, кой носи отговорност… В декларациите на феновете има голяма доза истина. Има много въпроси без отговор, които стават причина за напрежение. Каква е ролята, например, на Пламен Марков? Страхотен интелект и човек, един треньор, класирал България за европейско първенство… Далеч съм от мисълта да давам акъл. Ние, хората отстрани нямаме достатъчно информация, макар че е не ясно дали имаме правото на нея. Може би публиката има правото да знае кой каква отговорност носи.”

„Никога не е бил осигуряван такъв комфорт от публиката на отбора, какъвто имаше до момента. Почти никога не се чуваше критика. Наистина комфортът беше впечатляващ – дали заслужен или не, не искам да коментирам – беше впечатляващ. Реално сега се очакваше и беше нормално да се очаква надграждане. Получи се точно обратното – този лош старт, който доведе до напрежението. Консенсусът е задължителен, диалогът – също. Един клуб е силен, когато всички гледат в една посока.”

„Не бих искал да давам прогноза за Люпко Петрович. Оценява се свършената или несвършената работа. Люпко Петрович и щаба му имат нужда от доверие както от ръководството, така и от публиката. Ако утре Петрович и хората му нямат подкрепата, която да доведе до доверие, нещата трудно ще стане. Ако една публика идва на стадиона и само чака грешката, няма да се получи. ЦСКА има нужда от победа, от добър резултат над Осиек. Нищо не може да бъде поправено, но могат да бъдат взети поуки.”

„Кой е по-виновен в момента - един футболист, без значение дали е млад или българин, който е долу на терена и допуска грешка или другият, който е закупен, но не се влага в тренировките и остава на пейката? Един играч не бива да бъде сриван заради своите грешки. И по-големи футболисти са правили такива.”

„Положителното е, че нищо страшно не е станало. Разликата от 5 точки спрямо Лудогорец са само след 2 изиграни двубоя, значи остават още 34. Това е изоставане, което може да бъде наваксано. Наистина ми се иска разумът да надделее и да няма разцепление. Отборът има нужда от спокойствие, защото и утрешният мач в Европа, и следващият в първенството чукат на вратата. Всеки има нужда от увереност”, завърши Величков.