Наставникът на българския шампион Лудогорец - Анте Шимунджа, може да лезе в историята на българския футбол след днешния домакински мач на тима си срещу Реал Бетис от Група „С“ на турнира Лига Европа.

Евентуална победа на „орлите“ ще означава, че 51-годишният словенец ще има седем такива начело на разградчани в Европа. Само още един чуждестранен специалист има толкова победи начело на един български отбор в турнирите под егидата на УЕФА - Люпко Петрович, който в 16 мача като треньор на Литекс в евротурнирите има 7 победи, 4 равенства и 5 загуби.

start-photo.bg
65 снимки

Анте Шимунджа до момента е спечелил 50% от срещите, в които е бил начело на Лудогорец в Европа. В 12 двубоя има 6 победи, 2 равенства и 4 поражения при голова разлика 21:16. Дори и да не успее днес, Шимунджа ще има още няколко опита да изравни Люпко Петрович и да постигне седмия си успех начело на разградчани в евротурнирите.

Към настоящия момент треньорът на Лудогорец е изравнен с Миодраг Йешич, който също има шест победи с български тим в надпреварите на УЕФА. Сърбинът записа успехите си през 2005-а година начело на ЦСКА.

start-photo.bg
83 снимки

Лудогорец вече си осигури европейско участие и напролет, но при успех днес ще направи голяма стъпка поне към второто място в Лига Европа. Първите два тима продължават във втория по сила турнир, а третият ще играе в Лигата на конференциите.