Литекс се класира с лекота за третия предварителен кръг на Шампионската лига, след като победи Рудар с 4:0 на реванша. В Ловеч преди седмица „оранжевите” се наложиха с 1:0, и така с убедителен общ резултат си спечелиха място в следващия етап. Следващият опонент на шампионите ще стане ясен от сблъсъка Жилина-Биркирката, като ловчанлии са домакини на първата среща на 27 или 28 юли.

Единствената промяна в състава на Литекс бе включването на Ивайло Петков вместо контузения Дока, докато наставникът на Рудар бе пуснал двама футболисти, различни от тези, които стартираха в Ловеч.

Президентът на черногорската футболна федерация Деян Савичевич и националният селекционер Златко Кранчар седнаха на трибуните, за да наблюдават мача.

Двубоят на Градския стадион в Подгорица започна не особено добре за Литекс, като първите пет шута към една от двете врати бяха отправени към тази на Родриго Галато. Въпреки това, след като се окопити в изнурителната жега в Черна гора, воденият от Ангел Червенков отбор започна да играе в своя стил и с две попадения до почивката на практика си реши нещата.

В 28-та минута Том центрира от корнер, и Нифлор оставен сам, намери добре топката с глава и я прати от пет метра зад гол линията за 1:0. В 39-та минута френският нападател се отличи и с асистенция, след като свали отлично топката за Йеленкович, и сърбинът стреля силно от 23-24 метра, за да покачи на 2:0 до края на първото полувреме.

След паузата Рудар направи две смени, но нищо в играта на тима не се промени, и черногорците бяха твърде беззъби, за да застрашат преднината на Литекс. След като изтече час игра от мача, и Ангел Червенков стартира с промените, като един по един на терена се появиха Георги Миланов, Флорин Брату и Христо Янев.

Миланов и Брату бяха в основата на третия гол във вратата на домакините, паднал в 74-та минута. Петков намери добре Миланов на границата на наказателното поле, младокът стреля технично, прехвърли вратаря, но топката срещна гредата. Брату притича и без проблем на празна врата реализира за 3:0.

В заключителните 15-тина минути играта продължи да върви плавно, на неособено високо темпо, при 30-градусовата жега въпреки късния час. Действията се развиваха далеч от двете врати, и нищо на терена не подсказа, че Рудар има шанс дори за почетно попадение във вратата на българския шампион.

В 90-та минута Флорин Брату вкара и втория си гол с екипа на Литекс, след като Георги Миланов центрира на главата му почти от аут линията, и румънецът от два метра с лекота засече топката в мрежата за крайното 4:0.

Така Литекс стартира сезона с две победи в Шампионската лига, и вече чака своя опонент в третия кръг. Жилина и Биркиркара ще го излъчат в сряда, като резултатът от първия мач е 1:0 за Биркиркара.