Отборът на Левски допусна поредно поражение в Лига Европа, но този път след инфарктен и съкрушителен гол в последната секунда на мача. “Сините” се оставиха да бъдат надиграни с минималното 0:1 от Ред Бул Залцбург на собствения си стадион “Георги Аспарухов”. След като удържаха положението в течение на повече от 25 минути с човек по-малко, заради червения картон на Георги Сърмов, шампионите и техният вратар Георги Петков се пропукаха на самия финал.

Левски имаше своите възможности и можеше да вземе поне точка от мача, вместо да пие само една енергийна напитка от съперника, който победи “сините” и преди две седмици, отново със същия резултат.

Единственият гол в мача падна в даденото от съдията продължение. В последната минута на срещата, Франц Шимер вкара с глава, след като засече топката в мрежата на домакините. Точно това попадение пък почти сигурно прати австрийците в следващия етап на Лига Европа, след като са с пълен актив от 12 точки в Група G, a Лацио загуби своя мач тази вечер.

Левски преживя доста трудни начални минути на срещата. Австрийците започнаха изключително силно мача, като очевидно направиха всичко възможно, за да обезкуражат съперника си още след първия съдийски сигнал.

Във втората минута пред Марк Янко се оказа първата чудесна възможност да открие резултата. Нападателят бе оставен от защитата на Левски да стреля от ъгъла на наказателното поле, но капитанът на сините – Георги Петков бе на мястото си. В 10-та минута гостите бяха най-близо до попадение, но звездата Марк Янко стреля в страничния десен стълб на синята врата.

След първите 15 минути дойде време и Левски да покаже, че е тренирал усилено за срещата си със Залцбург. За нещастие на феновете на българския шампион Христо Йовов доказа, че може да изпуска уникални положения. След чудесна атака отдясно и отлично центриране на Зе Соарес, Йовов засече кълбото на около 3 метра от вратата, но вместо да я вкара в мрежата, тя излезе високо над нея.

Последваха няколко силни минути за играчите на Георги Иванов – Гонзо и Антони Здравков.

В 25-та минута Седрик Бардон опита да изненада Еди Густафсон, но топката излезе над вратата. Малко след това феновете на стадиона бяха вдигнати на крака от Дарко Тасевски, който вкара топката в мрежата на съперника. След изпълнен от Христо Йовов фаул, Георги Сърмов стреля силно, топката бе избита от вратаря на Залцбург, кълбото стигна до Дарко Тасевски, но страничният съдия вдигна флага за засада на македонския национал, а попадението не бе зачетено.

До почивката двата отбора си поделиха по още едно положение, от които обаче не паднаха попадения. Малко преди тимовете да се приберат на почивка, Седрик Бардон отново застраши вратата на Залцбург, но защитник на австрийците успя да изчисти удара му в корнер.

Една от най-запомнящите се ситуации и може би една от най-неприятните за феновете на Левски бе в 63-та минута. Георги Петков направи уникална грешка, след като бе притиснат от футболист на Залцбург. Капитанът на Левски се опита да се надиграва с играча на гостите, но не се получи. При открадването на топката, Георги Сърмов фаулира Швенто в дъгата на наказателното поле, за което получи червен картон. Топката вече се бе оказала в мрежата, но преди това съдията бе спрял играта.

По този начин домакините останаха с човек по-малко, което принуди Георги Иванов да промени първоначално замислената си смяна. Вместо да пусне Еньо Кръстовчев, на терена се появи Лъчезар Балтанов, макар че по-късно и нападателят влезе в игра.

Минута преди края на редовното време главният рефер спести червен картон на Циклер, който удари без топка защитника Юсеф Рабех. Играчът на гостите се размина с по-лекото наказание - жълт картон.

В засключителните минути на двубоя Левски не успя да се възползва от своите възможности. За сметка на това Залцбург почти си осигури преминаването в следващия етап с гол в продължението. “Сините” пък ще трябва да се замислят само за представянето си в България, след като остават на последното място в Група G, без нито една точка в актива си и нито един гол в груповия етап на надпреварата.

За пореден път феновете не пропуснаха да издигнат плакатите си срещу собственика на тима Тодор Батков.

На 2 декември Левски посреща на стадион “Георги Аспарухов” Виляреал, а Ред Бул Залцбург ще приеме Лацио. Двубоите са с начален час – 20.00.

Левски: Петков, Минев, Рабех, Миланов, Милиев, Сърмов, Бардон, Тасевски (Кръстовчев 75’), Н.Димитров (Жоазиньо 81’), Зе Соарес, Йовов (Балтанов 64’);

Залцбург: Густафсон, Афолаби (Йежек 87’), Швеглер, Покривац, Чой, Шиемер, Улмер, Швенто (Циклер 72’), Янко, Секагиа, Лейтгеб.