Представителят на родната полиция комисар Антон Златанов сподели някои подробности относно организацията около мача Левски – АИК Стокхолм. Той се срещна с делегата на мача и представители на шведския клуб, както и с охранителите, които пристигнаха със състава на АИК.

Ето какво сподели полицай Златанов в интервю за Гонг:

-Според мен са се стреснали малко повече отколкото е необходимо. Създава се прекалена паника, която според мен е напълно излишна. Шведите си имат някакви техни си опасения. Това е един решаващ мач, какъвто е имало и през последните години на същата фаза в турнирите. Ние си взимаме същите мерки. Няма значение, какви бяха инцидентите в Швеция. Смятаме, че нашите мерки са адекватни. Шведите са дошли с една охрана, която се опита да поиска неща, които ние няма как да им позволим. Това е България и ние казваме, каква ще бъде организация и каква ще е охраната за мача. Обяснили сме им къде да стоят и да не ни пречат, ако могат да ни помогнат, това е друг въпрос.

-Какво искат шведите от вас?

-Те може би не са достатъчно уверени в тукашните мерки за сигурност. Чудят се, че на стадиона има камъни. За тях може да е учудващо, но ние сме свикнали да работим при такива условия. Ние сме принудени да работим при такива условия. Приели сме го и по някакъв начин сме се приспособили.

-Появиха се информации, че ще идват някакви страшни хулигани в София. Колко шведски фенове очаквате на „Герена”?

-Продадени са точно 26 билета на шведски фенове. Разговарях с техния отговорник, който ми каза, че това са нормални запалянковци. Не става думи за хулигани. Аз също прочетох, че може да дойдат сто души хулигани. Това не е изключено да дойдат, без да имат билети. Може целта им да бъде да предизвикат безредици и ексцесии, но ако го сторят ще си понесат последиците и ще си остане за тяхна сметка.

-Решено ли е колко полицаи да пазят мача?

-Ние сме решили. Направили сме си нашите планове и разчети. Нашата тактика напоследък е да организираме обществения ред в района на стадиона и в централната част на града, откъдето ще тръгнат много фенове. Ще има полицаи на стадиона, а ако се наложи и други ще им помагат. Ще следим из града за нарушители българи и ако се появят чужденци. Ако те дойдат ще ги прихванем и закараме до стадиона.

-Как може да разберете дали са дошли прословутите хулигани от Швеция?

-При всички положения няма да влезе голяма група в България. Проверили сме, че няма организирани пътувания. Те имат висок стандарт и ако идват ще бъде индивидуално. Взели сме мерки и на аерогарата, ако се появят такива лица. Не мога да коментирам ситуацията след мача, защото тя на 99 % зависи от резултата. Надяваме се той да бъде благоприятен.

-Какво искате да кажете на българите, които искат да дойдат на стадиона и да подкрепят Левски?

-Много ми се иска да им покажем, че ние не сме Ориента. Нека видят, че може да бъде много по-цивилизована страна от Швеция. Вижда се, че навсякъде стават инциденти. Често пъти, когато стане инцидент в България, казваме че това може да стане само тук, а не е така. Нека феновете дойдат по-рано на стадиона, защото въпреки, че има сравнително много входове. Въпреки това 15-20 хиляди трудно ще влязат за половин час на стадиона. Нека феновете не проявяват някакъв реваншизъм, защото така ще покажем, че сме на по-ниско ниво, а и е сигурно, че ние имаме начини да разберем, кои са извършителите и ще ги осъдим.