Доста условия има да се изпълнят, за да се знае името на съперника на Левски във втория квалификационен кръг на Лига Европа. Най-важното от тях, разбира се, е "сините" да се класират за него. 

Но ако приемем, че това ще се случи, евентуалният опонент на българския състав ще е литовският Жалгирис. Разбира се и тук условностите са твърде много, защото балтийците още не знаят с кого ще играят в първия квалификационен кръг.

Там те могат да се изправят или срещу малтийците от Биркиркара, или аматьорите от Фарьорските острови - Клаксвикар. Но всичко сочи към посоката, че именно Жалгирис ще е в тази роля и може да се очаква евентуален сблъсък с Левски. 

Та, кои са Жалгирис? А отговорът е, че това е най-титулуваният клуб в Литва. Отборът от Вилнюс има седем титли на страната след обявяването на независимостта ѝ от СССР. Първенството там стартира през 1990 г., а "зелено-белите" имат още 9 втори места и четири пъти са взимали бронзовите медали. 

Жалгирис е печелил общо 11 пъти и Купата на Литва, което го прави и тимът с най-много отличия в страната си. Към това се добавят и шест Суперкупи. Отборът има дори и един бронз в първенството на СССР от 1987 г., когато там се подвизават грандове като Динамо Киев, Спартак Москва, ЦСКА Москва и редица други колоси. 

Нека сега обърнем внимание на представянето на тима и в Европа. Най-пресните спомени на българските фенове от този тим са от миналата година. Тогава литовците играха с Лудогорец в Шампионската лига, като го победиха в първия мач у дома си с 2:1, но после в реванша бяха разгромени с 1:4 и отпаднаха. Това е и единствената среща на Жалгирис с наш тим в Европа. 

Иначе Жалгирис има участия в Европа още от СССР. Общо в турнирите на УЕФА литовците имат 72 мача, от които са спечелили 21, загубили са 37. Равенствата им са 14. В тези битки обаче включваме и трите участия на тима в Интертото. Без тях, общият брой европейски мачове в Европа за тима са 58, победите са 16, равенствата - 12, а загубите - 30. 

В Европа (без Интертото) литовците са срещнали общо 29 съперника, като от тях са отстранили само 10. Имената им са: ИФК Гьотеборг (Швеция) - 1989 г., Бари Таун (Уелс) - 1994 г., Мура (Словения) - 1995 г., Крусейдърс (Северна Ирландия) - 1996 г., ИА Акранес (Исландия) - 1998 г., Арарат (Армения) - 1999 г., Портадаун (Северна Ирландия) - 2004 г., Сейнт Патрикс (Ирландия) - 2013 г., Пюник (Армения) - 2013, Лех Познан (Полша) - 2013 г. Именно скалпът на поляците е най-големият на колана на Жалгирис, но от тогава насам те не са отстранявали съперник в Европа. 

В тима продължава да играе старият познайник на Левски Серж Нюаджи, който е бивш играч на ЦСКА и е вкарвал в "синята" мрежа. Такъв е и бившият славист Жереми Манзоро, който може да се похвали със същото. В състава е и българският защитник Венелин Филипов. 

От 24-имата в разширения състав, чужденците с повече от половината - 13. Те са двама французи, един нигериец, един чилиец, един холандец, един хърватин, един сенегалец, един румънец, един бразилец, един словак, един сърбин, един австриец и един българин.