Левски научи името на съперника си в първия квалификационен кръг на Лига Европа. "Сините" ще се изправят срещу носителя на Купата на Лихтенщайн ФК Вадуц. 

За първи път в историята си столичният гранд ще играе с представител на една от най-малките европейски страни. А и Вадуц за първи път ще срещне български клуб в богатото си участие в евротурнирите. 

След като е такава волята на жребия, от GONG.BG ще направим кратко представяне на съперника на българския евроучастник. 

ФК Вадуц е най-титулуваният отбор от Лихтенщайн, като е единственият с професионални футболисти в страната, което го прави и редовен носител на Купата на страната, а съответно и участник в Лига Европа. Тъй като Лихтенщайн не провежда първенство, има право само на една квота в евротурнирите и тя е именно за втория по сила турнир. 

Точно заради липсата на национален шампионат, а и заради наличието на напълно професионален състав, ФК Вадуц играе в швейцарското първенство. Дълго време тимът се подвизаваше в елита на страната, но през сезон 2016/2017 изпадна и прекара миналата кампания във втория ешелон. 

Там завърши на четвъртото място и не успя да си осигури бързо завръщане в най-високото ниво на швейцарския футбол. Сезонът във втора швейцарска лига започва по едно и също време с българската Първа лига - 20 юли, което означава, че времето за подготовка и на двата тима ще е еднакво. 

ФК Вадуц има богата история в евротурнирите. Първото му участие там е през сезон 1992/1993 в КНК, когато отпада от украинския Черноморец Одеса с общ резултат 1:12. На следващото си участие в турнира през 1995/1996 пада жертва на чешкия Храдец Кралове с общ резултат 1:14. 

На следващата година идва и първият голям успех на лихтенщайнския клуб в Европа. Той отстранява първия си съперник, след като елиминира латвийския Университатес Рига след две равенства 1:1 и победа с 4:2 в изпълнението на дузпи. Следващият съперник е ПСЖ и следва логично отпадане с общ резултат 0:7. 

Следват шест поредни отпадания без постигната победа, като първият успех на Вадуц в евротурнирите е през 2004 г., когато бие, при това на два пъти, ирладнския Лонгфорд с 1:0 и 3:2 и се среща с белгийския Беверен. От него отпада след две поражения с общ резултат 2:5, а интересното е, че в следващия кръг белгийците, които тогава са сателит на Арсенал и в състава му играят бъдещи звезди на световния футбол, играят с Левски и го отстраняват от Европа. 

В следващите две години ФК Вадуц преодолява по един съперник - молдовския Дачия Кишинев и унгарския гранд Дожа Уйпещ. Именно срещу унгарците е и най-голямата побед на отбора в Европа - 4:0. Или поне такава срещу професионален отбор, защото преди три години тимът бие аматьорите от Ла Фиорита (Сан Марино) с 5:0. 

След елиминирането на Уйпещ, Вадуц е близо и до най-големия си подвиг в Европа. Той се пада с швейцарския колос Базел, бие го с 2:1, но после пада с 0:1 и сензацията не се случва. 

В последните години, когато започва да разчита на все повече професионалисти, ФК Вадуц постига и по-големи победи в Европа, като през сезон 2015/2016 елиминира цели два съперника. Въпросните Ла Фиорита и естонският Номме Калю са отстранени с общо четири победи и общ резултат 15:2. 

Статистиката говори, че от лесното за преодоляване отборче през 90-те години на миналия век няма и следа, а сега тимът от Лихтенщайн е корав съперник, който затруднява съперниците си. Общият му баланс в Европа е 66 мача, от които има 18 победи, 14 равенства и 34 загуби. Головата му разлика е 72:118. 

Настоящият състав на ФК Вадуц е воден от германския треньор Роланд Врабец. В разширения състав от 24-има футболисти почти няма играч, роден в Лихтенщайн. Цели десетима са швейцарците, има един австриец, един играч от Бенин, един французин, един сърбин, един хърватин и най-голямата звезда на тима - нападателят Марко Девич. 

Украинецът, който е роден всъщност в Сърбия, игра полуфинал в Лига Европа с Металист Харков, а кариерата му после се разви и в гранда от Донецк Шахтьор. Той вече е на 34 години и кариерата му клони към залез, но със своите над 200 гола в професионалния футбол не е никак за подценяване.