Участието на Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига е факт. Това участие обаче има и друга страна, която е малко известна, но със сигурност изключително любопитна. Втора поредна година отборите, участници в Шампионската лига, трябва да излъчат и младежки тим, който се изправя срещу свои връстници и дублира програмата на „батковците“. Шампион в изминалите два сезона и тимът на Барселона.

Лудогорец също влиза в този турнир и юношите на клуба ще се съревновават срещу младежите на Реал Мадрид, Ливърпул и Базел.

Какво всъщност представлява Младежката Шампионска лига и каква е схемата на турнира? В груповата фаза мачовете на младежите се играят няколко часа преди мачовете на представителния тим. Лудогорец вече заяви стадион „Георги Аспарухов“, който ще бъде арена на сблъсъците на юношите. Мачовете от лигата стартират в 16 часа в деня на мачовете на мъжете. Юношите и мъжете пътуват заедно за гостуванията. Реално всеки домакин организира не един, а два мача в Шампионската лига.

Старши треньор на юношите на Лудогорец е Атанас Димов, а негови помощници са Тодор Живондов и Венци Георгиев. „Орлите“ вече картотекираха 40 свои юноши в УЕФА. От тях 12 са от отбора родени през 1997 година, 6 са родени през 1996 година, а останалите 22-ма са най-малките – родени през 1998 година. В този турнир могат да играят момчета, които са родени след 1 януари 1996 година. Това означава, че от състава на Лудогорец автоматично отпадат юношите от националния отбор Преслав Петров и Александър Василев, които бяха привлечени това лято.

Едно от условията за участие на отбор в Младежката Шампионска лига е поне 10 от юношите да са в школата на Лудогорец последните две години. В момента „орлите“ разполагат с 13 такива юноши. Ако миналата година Лудогорец бе отстранил Базел и влязъл в групите на Шампионската лига проблемът с участието на юношеската формация щеше да е изключително сериозен.

Гръбнакът на Лудогорец в Младежката шампионска лига този сезон определено ще бъде от формациите U18 и U19 на клуба. Преди мачовете трябва да бъдат заявени 20 момчета, на които ще се разчита.

Представителният отбор на Лудогорец също може да се възползва от услугите на играчи от юношеската формация. За това обаче също важи правилото за минимум 2 години в школата на клуба. Така Георги Дерменджиев, ако реши, може да използва само такива деца от формацията на Атанас Димов.

Друго интересно правило е това, че ако даден играч изиграе 3 мача за представителния тим в групите на Шампионската лига вече няма право да играе за юношите. Това в Лудогорец обаче едва ли ще се случи.

Специално внимание може да се обърне и върху един футболист от юношите, който почти сигурно ще изживее мечтата си. Това е родения през 1997 година вратар Емил Господинов. По всяка вероятност той ще бъде резерва на Иван Чворович в мача срещу Ливърпул на „Анфийлд“

Все още нито една българска телевизия не е изразила желание да предава мачовете от Младежката Шампионска лига. На този етап нито един от двубоите на Лудогорец не попада в програмата на Евроспорт, която държи правата за излъчването на турнира. Това обаче може да се промени при добро представяне на българите. УЕФА разрешава на тези мачове да има и реклама осигурена от клубовете, за разлика от двубоите на представителния тим, където такова нещо няма как да се случи.

В Лудогорец все още не са взели решение колко ще струват билетите за Младежката Шампионска лига, но според информация от клуба цените ще бъдат символични и дори по-ниски от мачовете в А група. УЕФА обаче задължава клубовете да продават билети за тези мачове и няма начин да бъде пуснат свободен вход.