След като бе изтеглен жребият за 1/16-финалите в Лига Европа, стана ясно ,че Лудогорец ще се изправи срещу италианския гранд Интер. Това няма да бъде първото акостиране на "нерадзурите" на българска земя. Във великата си история "синьо-черните" имат две гостувания в България.

През сезон 1966/67 в полуфинал за КЕШ Интер се изправя срещу големия отбор на ЦСКА от далечното минало. Воденият от Стоян Орманджиев тим преди това е преминал през малтийския Слиема Уондърърс, гръцкия Олимпиакос, полския Гурник Забже и северноирландския Линфийлд.

На 19 април 1967 година на стадион "Сан Сиро" срещу "армейците" се изправят 10 футболисти, които две години по-рано са спечелили втора поредна европейска титла. В 32-ата минута главният съдия Влахоянис гони Кирил Райков, а в самия край на полувремето легендата Факети открива резултата. Но дори и в намален състав, ЦСКА стига до равенството с гол на Никола Цанев.

На реванша в София Интер е посрещнат от 70 000 души по трибуните на стадион "Васил Левски". В 22-ата минута отново Никола Цонев поразява вратата на Сарти, но за всеобща изненада голът е отменен от главния съдия Сакариеги.

В 62-ата минута "нерадзурите" отново повеждат с гол на Факети, но 12 минути преди края на мача младока Николай Радлев изравнява и отново резултатът е 1:1.

Това означава, че сблъсъкът трябва да се реши в трети мач, който да е на неутрален терен. Варианти за домакин на решителната битка са Виена или Грац в Австрия, както и Франкфурт в Западна Германия, но изборът пада върху Болоня.

Много легенди има около мача на стадион "Комунале", но в крайна сметка ЦСКА губи с 0:1 с гол на Капелини и пропуска шанса да се изправи срещу Селтик в спора за трофея.

Години по-късно, през 1974 година, Етър е пред първото си участие в европейските клубни турнири, като жребият му отрежда да се изправи срещу Интер. В миланския гранд продължават да бъда легендарните Джачинто Факети и Сандро Мацола. На 18 септември на стадион "Ивайло" воденият от Луис Суарес тим е подложен на изключителен натиск и почти през целия мач се брани. В крайна сметка удържа нулевото равенство.

В реванша на "Сан Сиро" "болярите" отново се противопоставят на Интер, но след два червени картона за тях и дузпа в позла на италианския гранд, Етър прекланя глава и губи с 0:3.

Сега на Интер предстои да се изправи срещу трети отбор от България и ще видим дали Лудогорец ще бъде първият роден тим, който да нанесе поражение на миланския гранд.

19 април 1967, 1/2-финал за КЕШ

Интер - ЦСКА   1:1

26 април 1967, 1/2-фианл за КЕШ

ЦСКА - Интер   1:1

3 май 1967, 1/2-финал за КЕШ

Интер - ЦСКА   1:0

18 септември 1974, Купа на УЕФА

Етър - Интер  0:0

2 октомври 1974, Купа на УЕФА

Интер - Етър  3:0


ОБЩО: 0 победи, 3 равенства, 2 загуби, Голова разлика 2:6