Един от най-колоритните журналисти на пресконференцията на Реал преди мача с Лудогорец бе колумбиецът Алваро Диас. Телевизионният репортер показа, че следи изявите на своите сънародници в А група, така както се вълнува и от представянето на супер звездата Хамес Родригес, който стигна до Реал Мадрид. Именно последният е причината за визитата на Диас в испанската столица.

Двубоят между Реал Мадрид и Лудогорец можете да проследните в секцията ДИРЕКТНО на Gong.bg, както и в ефира на Дарик радио.

Гласувайте в анкетата на Gong.bg: Ще успее ли Лудогорец да направи чудо срещу Реал Мадрид?

„Мускулните проблеми на Хамес ще му попречат да играе този вторник в Шампионската лига срещу Лудогорец. Смятам, че Карло Анчелоти има съмнения, че той ще е готов и за следващите мачове. Перспективите са такива, че трябва доста да се внимава с него. Той винаги е в селекцията и на Пекерман в националния отбор на Колумбия. Сега е важно да бъде готов за евентуалния финал на Световното клубно първенство, което ще се проведе в Мароко. Реал Мадрид е такъв клуб, че във всеки мач се търси само победата. Сега срещу Лудогорец вече няма за какво да играят, като класиране, но пак ще търсят само победата. Българите ще се изправят срещу отбор който вече се е класирал. Отборът на Карлето Анчелоти няма загубена точка до този момент в групата. Реал Мадрид е задължен във всеки мач да печели. Няма значение дали е първенство, Кралска купа или Шампионска лига. Те са такива, че искат да печелят, да печелят и пак да печелят...“

На въпрос как определя първите месеци на Хамес в Реал, колумбийският журналист направи следния коментар: „Следя отдавна израстването на Хамес. Помня отлично стъпките му в аржентинския Банфилд, след това в Порто, а после и в Монако. Следя изкъсо и това, което се случва в колумбийския футбол. Той е нещо невероятно, играч от най-високо ниво. Когато отиде в Банфилд той беше едно момчеце. Хамес беше на 16-17 години и отиде в Аржентина. Беше важен футболист на тази възраст.

Това беше отбор от средата на таблицата, не беше тим като Велес, Сан Лоренсо, Бока, Ривър и Индепендиенте. С важната роля на Хамес те спечелиха титлата. Това му помогна да стане фигура. Израсна много и в мисленето си освен като играч. Всичко това доведе до трансфера му в Португалия. След Порто премина и в Монако, където мисля, че имаше някои проблеми с треньора си. Стигна се и до 2014 година, която е най-важната в неговата кариера. Направи силно Световно, стана голмайстор и отиде в Реал Мадрид. Той се превърна в лидер на Колумбия, той е моторът на отбора“.

Попитахме Диас и дали е запознат със сънародниците си в А група – Джордан, Асприля и Браян Ангуло?

„Познавам ги и тримата много добре и мисля, че знам какъв им е проблемът в България. Те са много добро ниво, но температурите във вашата страна им пречат. При вас е доста студено, а колумбиецът предпочита да му по-топло. Давам ви пример с Карлос Бака от Севиля и Джаксън Мартинес, който е в Порто. Тези нападатели свикнаха бързо с новите предизвикателства. По-лесно е в държави с температури от 28-30 градуса или дори повече. В страни като България, където градусите падат по-надолу е по-трудна адаптацията. В подобни държави всичко е много по-стриктно, държи се на дисциплината, а колумбийският футболист иска да е весел, той държи да е близо до семейството си, да е постоянно със съотборниците и своите приятели. Колумбиецът не е дисциплиниран, но престоят в първенство като българското може да му помогне много, може да му даде неща, които да бъдат полезни в неговото развитие“.

Стефан Стоянов, специален пратеник на Дарик радио в Мадрид.