Бившият треньор на Левски Ратко Достанич даде интервю за Гонг. Актуалният наставник на Цървена звезда е интересен събеседник, тъй като неговият клуб се оборудва със сериозен спонсор в лицето на „Газпром”. Още по-любопитно е, че Ратко критикува жестоко съдията Бошко Йованетич след дербито със Звезда, а същият рефер ще ръководи Калмар - Левски.

- Г-н Достанич, като че ли ви провървя? Сега Звезда има мощен спонсор, а вие сте треньор на отбора, каква е ситуацията?

- Много е добре. Сега нещата са доста по-различни от миналата година, защото „Газпром” е нашият генерален спонсор. Отборът ми е много по-добър от миналата година и нещата на този етап вървят, както трябва.

- Звезда е като Левски, винаги гони първото място и в случая влизане в групите на Лига Европа, това ли са целите?

- Вие добре знаете, че в Левски и Цървена звезда винаги е така, гонят се най-високите цели. От нас винаги се изисква да станем шампиони и да направим нещо в Европа. Дано имаме и малко късмет, за да постигнем добри неща.

- Имате ли контакти с хората от Левски, след като напуснахте клуба?

- Не поддържаме много, но не защото не искаме, а защото футболът е голяма работа. Постоянно имаме мачове, тренировки, лагери. Аз обаче съм в отлични отношения с всички в България, а още повече с хората в Левски.

- Тоест, не сте говорили с Георги Иванов в последно време?

- В последно време не, но това не променя нищо.

- Левски и Звезда ще играят за Лига Европа в четвъртък, вие следите ли това, което правят „сините”?

- Следя разбира се основно чрез интернет. Виждам, че притежават сериозен отбор в този момент, дано имат шанс и в четвъртък.

- Съдия на мача с Калмар е Бошко Йованетич, който вие критикувахте след дербито с Партизан през миналия сезон. Какво ще ни кажете за него?

- Нали знаете, че аз не коментирам по принцип съдийството. Той има своите качества, дано да донесе късмет на Левски. Той е много добър съдия. В онзи мач подкрепи Партизан, но такъв е животът.

- Езиците ни са много близки и вероятно футболистите на Левски не трябва много да приказват на мача в Швеция, какво ще ги посъветвате?

- (Смее се) Трябва да внимават, защото наистина ще разбира всичко. Сигурен съм, че и българските съдии ще разбират сръбските футболисти. Той има качества и мисля, че ще донесе късмет на Левски.

- Звезда е много добре финансово, може ли да погледне към българския пазар?

- Това винаги е възможно. Ние следим много футболисти особено на Балканите.

- Некоректен е въпросът, но вие кого от Левски бихте си взели?

- Наистина няма да е коректно спрямо останалите футболисти на Левски, ако кажа едно име. Знам, че някои футболисти вече не са в отбора, но има много такива, които харесвам. В Левски винаги е имало добри футболисти. Зависи от поста и ситуацията, но сега не е коректно да говоря.

- В България и Сърбия спрягаха Мартин Камбуров за Звезда, но той сега е в Китай. Вярно ли е, че имаше интерес?

- Ние искахме нападател, но в този момент не бяхме в състояние да вземем даваме подобна заплата.