Съвсем очаквано Левски загуби с 0:1 гостуването си на Ред Бул Залцбург в Лига Европа. По този начин „сините” продължиха серията си от осем мача без победа. Поражението пък бе трето от три мача в турнира, с което шампионите загубиха шансовете си за класиране в следващата фаза.

Въпреки загубата обаче, левскарите показаха значително подобрение в играта в сравнение с предишните си трагични мачове. Футболистите на Георги Иванов изнесоха сравнително добър мач и на моменти доминираха над своя съперник. „Сините” обаче отново показаха, че просто не знаят, как да вкарат гол, заради което логично загубиха. Най-чистото положение в мача бе в полза на българите, но то бе профукано от Христо Йовов, който стреля в гредата от два метра.

Голът за домакините падна в последните секунди на първата част и бе дело на Душан Швенто, който вкара с прецизен диагонален удар от около 20 метра. Авансът на домакините обаче бе нелогичен с оглед на играта на терена, която бе напълно равностойна.

В 20-та минута Ники Димитров получи топката отляво на наказателното поле и пусна отличен успореден на вратата пас към Христо Йовов, който обаче от 2 метра нацели гредата, вместо да открие резултата.

Ники Димитров и Георги Сърмов пробваха далечни изстрели към вратата на Густафсон, които обаче не намериха очертанията на неговата врата.

10 минути преди края на полувремето Живко Миланов получи шут в окото при опит на противников състезател да направи задна ножица. В последствие на удара дясното око на Миланов се поду, но въпреки това сърцатият бранител не пожела да бъде сменен.

„Сините” се отпуснаха в последните минути на първата част, което доведе и до единствения гол в мача.

Първо в 44-та минута Шимер получи топката в малкото наказателно поле, но не можа да стреля към вратата на Петков.

Такъв проблем обаче нямаше Душан Швенто във втората минута от даденото от съдията Ханес Каасик продължение на първата част. Словакът пое топката на около 20 метра пред вратата на Петков, от където вкара с прецизен диагонален удар, минал през ръцете на българския вратар.

Второто полувреме започна без Миланов, който бе заменен от Шакиб Бензукан. Малко по-късно Георги Христов влезе на мястото на Седрик Бардон, но и този ход на Гонзо не се оказа успешен.

Единственото по-сериозно положение се отвори пред Зе Соарес, който обаче от удобна позиция „изплю” топката в ръцете на Еди Густафсон. От своя страна Георги Петков на няколко пъти предотврати нов гол в своята врата.

Такъв все пак падна в 82-та минута, когато Цилмер бе точен, но попадението му бе отменено заради доста спорна засада.

До края на мача гостите не можаха да затруднят Густафсон и в крайна сметка Залцбург стигна до важната победа с 1:0, която на практика класира австрийците напред в турнира. След Нова година Левски пък ще се съсредоточи в изявите си на домашната сцена.

В класирането в групата Залцбург води с пълен актив от 9 точки, пред Лацио с 6, Виляреал с 3 и Левски без точков актив.

--

Залцбург – Левски 1:0 (1:0)

Голмайстор: Душан Швенто 45’+2

Залцбург: Густафсон, Афолаби, Швеглер, Циклер (Ракич 75’), Покривац, Чой, Шимер, Улиер, Швенто (Владавич 90’), Секагия, Лайтгеб (Цилмер 80’)

Старши треньор: Хууб Стевенс

Левски: Петков, Миланов (Бензукан 46’), Генев, Милиев, Минев, Сърмов, Балтанов, Бардон (Христов 56’), Зе Соарес, Йовов, Н.Димитров (Жоазиньо 66’)

Старши треньор: Георги Иванов

Жълти картони: Петков, Балтанов, Йовов

Стадион: Ред Бул арена, 15000 зрители

Съдия: Ханес Каасик (Естония)