Съсобственикът на Осиек Иван Мещрович пристигна заедно с отбора в София. Босът на хърватите е изключително интересна личност, като се има предвид, че само на 40 години, но е милионер.

Любопитен факт е, че освен Осиек, той притежава и още един футболен клуб, но в Италия. Аматьорският тим на Сантарканджело, който се подвизава в Серия D, е изцяло негова собственост, за разлика от хърватския клуб.

Иван Мещрович купува първо Осиек (има съдружник – унгареца Лоринц Месарош, близък до Виктор Орбан) през февруари 2016 година, след финансов колапс на клуба. В края на 2017 закупува и Сантарканжело, с което се превръща в първия хърватин сдобил се с отбор в Италия.

Милионерът е роден в Осиек, но през 1997 година напуска родното си място, за да отиде в Дубай, откъдето управлява бизнеса си. Той е считан за един от най-известните и добри хърватски предприемачи.

Той е адвокат по образование, занимавал се е също със селско стопанство, развил е бизнес нюха си в стоковата индустрия.

Основният му бизнес фокус е бил логистика и финансови компании, но днес е изключително насочен към футболните си начинания, дори е президент на Осиек. Той има бизнес проекти в осем страни и в Близкия Изток, различни от спорта.

В същото време обаче Иван Мещрович е един от лидерите в Хърватия по инфраструктурни инвестиции във футбола, като предвижда построяването на нов стадион за клуба, наречен „Пампас” в това число и огромен камп. Това е най-големият проект от този вид в страната.

Той е и главното действащо лице в Осиек.

Стадионът в Осиек няма да бъде голям, но ще бъде покрит, с около 10-12 хиляди места. Във футболния камп ще има девет терена, като всичко това ще се простира на обща площ от 15,3 хектара. Очаква се да бъде готов през 2020 година, като това ще е едно от най-модерните съоръжения в тази част на Европа. Всички удобства за играчите и младите футболисти ще бъдат на лице – малък хотел за играчите извън Осиек, офиси, съблекални, възстановителен център и фитнес център, кетъринг съоръжения. Бизнесменът предвижда да осигури 120 работни места за местните, които ще се грижат за поддръжката на целия камп.

Иван Мещрович е съветник на президента на местната футболна федерация Давор Шукер. Той е сред основните действащи лица за построяването на нов национален стадион.

Любопитното е, че другият съсобственик в Осиек - Лоринц Месарош е близък до премиера на Унгария Виктор Орбан. Двамата стават близки покрай страстта си – футбол. Лоринц Месарош е назначен през 2007 година за управляващ фондацията на футболната академия „Ференц Пушкаш”.