Събота, 19 февруари, беше прекрасен футболен ден за хиляди фенове на Левски. Всичко преди, по време, а и след на дербито между „сините” и Локомотив Пловдив беше истински празник, жадуван от мнозина през последните две години.

Привържениците на "сините" у нас нагледно показаха защо Левски е вечен и ще пребъде. Денят стартира с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Апостола, а след това беше организирано шествие до стадион „Георги Аспарухов”. Начелото на хилядите левскари застанаха Наско Сираков, Даниел Боримиров и Ивайло Ивков, които не спряха да пеят през цялото време наред със запалянковците.

Антон Узунов
61 снимки

Няколко часа по-късно „Герена” постепенно започна да се пълни, за да може в 15:00 часа 14 000 левскари да приветстват любимците си, които излязоха за първия си официален пролетен мач. А именно това беше целта и на стартираната кампания „Левски е вечен” в началото на месеца – феновете да се завърнат на стадиона. Дори само това би било достатъчно да се преизпълни целта поставена пред тях – 150 000 лева на месец. Със сигурност приходите на клуба от вчерашния ден ще са внушителни и надвишават многократно споменатата сума. 

Привържениците на Левски изживяха много през последните години и заслужаваха вчерашния ден. Заслужаваха всяка една емоция, който той им поднесе. Чисто футболно Левски не изигра най-силния си мач, дори напротив. Но в тази среща важна бе единствено победата, а „сините” футболисти успяха да я постигнат, подкрепяни горещо от първата до последната минута от вярната си публика. Определено отборът ще има нужда от време за сработка. Четирима от новите футболисти започнаха като титуляри, а сред единадесетте беше и 17-годишният Асен Митков, пред когото има страхотно бъдеще и занапред ще бъде основна част от състава.

Добри думи за представянето си заслужава Ноа Сонко Сундберг. Националът на Гамбия бе взет, за да бъде лидер на защитата пред Николай Михайлов и влезе в ролята си още в първия официален мач. Не сбърка нито веднъж, играеше със завидно спокойствие и самочувствие, а в края на мача предотврати сериозна опасност след грешка на Радослав Цонев. Партньорът му в отбрана Хосе Кордоба расте с всяка минута на терена. Билал Бари не вкара, но за пореден път беше сред най-добрите на терена. Мароканският нападател изкара червен картон на съперников футболист, а след това удари и греда. Успя да отнеме много топки, на няколко пъти влезе в комбинации със свои съотборници, а и пресираше високо. Внимание заслужава и Георги Миланов. Халфът видимо още не е готов за игра, но характерът, който показа, за да се завърне на терена по-рано от прогнозите на лекарите, заслужава само адмирации. Едно е сигурно, Георги Миланов ще помни винаги 30-ия си рожден ден. Най-добрият в редиците на Левски беше Филип Кръстев. Младокът държеше цялата халфова линия през по-голяма част от мача. Умело разпределяше топката, свърши много работа и в двете фази на играта, а феномеланото му попадение беше черешката на тортата в представянето му. 

Антон Узунов
88 снимки

Няколко думи и за човека, без когото нищо от случилто се вчера нямаше да бъде възможно. Станимир Стоилов. Мъри върна вярата на левскарите. Върна ги на стадиона. Върна и левскарщината на „Герена”.

Вчерашният мач беше от тези, които могат да запалят страстта към футбола на мнозина. Да накара още толкова да съжаляват, че не са били на стадиона, не са били съпричастни със случващото се, че не са дали криле на видимо стъписания любим отбор да победи. И да се замислят дали не е по-добре на следващия домакински мач да бъдат сред синьото море на „Георги Аспарухов”.

Защото Левски е вечен и ще пребъде, заради феновете си…

LAP.bg
72 снимки