Футболистът на Йънг Бойс Саиди Янко разказа за самолетните неволи, които имаше гамбийският национален отбор по пътя си към Кот д‘Ивоар за Купата на Африканските нации. Самолетът трябваше да кацне аварийно след няколко минути, а причината е била липса на кислород. Сред засегнатите са играчите на Лудогорец и Локомотив София Сонко Сундберг и Бабукай Гайе.

От липсата на достатъчно кислород футболистите са заспали дълбоко и трудно са се събудили. От публикуваното видео се вижда, че играчите трудно си поемат въздух в самолета и са доста изпотени.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Saidy Janko (@saidyjanko22)

"Неприемливо. След 32-часово пътуване от Саудитска Арабия до Гамбия с дълги престои в Истанбул и Казабланка, трябваше да летим за Кот д'Ивоар. Веднага щом се качихме в малкия самолет, който беше нает да ни транспортира, забелязахме огромната топлина в кабината, която ни накара да се изпотим. Екипажът ни увери, че климатикът ще се включи веднага щом сме във въздуха.

Нечовешката жега, примесена с липсата на кислород, остави много хора със силно главоболие и силни световъртежи. Освен това, хората започнаха да заспиват дълбоко в рамките на минути след влизането си в самолета. Докато все още е във въздуха, ситуацията се влошава, оставяйки пилота без друга възможност, освен да започне аварийно кацане на летището в Банджул девет минути след излитането. Това, което се случи успешно.

Ако не беше това, последствията можеха да бъдат много по-лоши, като знаем какво можеше да се случи, ако бяхме изложени на ситуацията по-дълго, в самолет, без кислород... Благодарни сме, че всички се чувстват добре, но това е ситуация, която трябва да бъде решена преди Купата на Африканските нации. Това е недопустимо и трябва да се прекрати незабавно", сподели Янко.