Ботев Пловдив публикува втората част от интервюто на треньора си Азрудин Валентич пред клубната телевизия. Специалистът разкри който футболист ще шокира българското първенство и как родният футбол може да се подобри.

„Казах на футболистите, че на всеки шест месеца искам да усъвършенстваме отбора. Имаме проблем с това, че създаваме много положения, но се затрудняваме да отбележим гол. Взехме Брахими – един допълнителен офанзивен играч. Искаме да привлечем още двама играчи, работим по това, но не е лесно. Ако вземем тези играчи, като един бърз централен защитник, също така и един дефанзивен полузащитник. Ще бъда щастлив, ако вземем играчи на тези позиции, ако не – ще работим  с тези играчи, които имаме”, започна треньорът.

„Най-важното за нас е да подобрим Тошко, Маркиньос и Тонев. Това са трима офанзивни играчи с огромен потенциал и всичко опира до физическия аспект. Мога да кажа, че Тошко Неделев никога не е тренирал, както тренира сега. Същото е с Маркиньос и Тонев. Знаем и какво ни дава Реда със своя капацитет и тактическа интелигентност. Знаем какво ни дават Току, Мартенс и Кевин на техните позиции. Тук видяхме и какъв потенциал има Джеймс Етоо. Това е невероятно добър играч и се надявам да продължава така. Това е играч, който може да шокира българската лига в следващите шест месеца. Ако нямаме контузени, ще съм доволен от това, което имаме в момента. Ако това, което виждам на лагера продължи и през сезона, не виждам проблем да играя с този отбор. Вярвам в този отбор, това е отбор, който играе нашия стил. Това е отбор, който е като семейство, имат си доверие, обичат се. Точно това се опитваме да изградим през последните 12 месеца”.

„Искам всеки в организацията „Ботев Пловдив” да дава всичко от себе си. Не е достатъчно да кажеш „Само Ботев”, трябва и да застанеш зад тези думи и да дадеш всичко. Това, което постигнахме за една година, е невероятно. Надявам се да продължим така да развиваме нашия клуб”, продължи той.

„В неделя се прибираме и следващите два дни ще са почивни. След това започваме с тренировките и в събота играем с Царско село. След това ще играем със Септември и Марица и сезонът започва. Тук играем с отбори на топ ниво, но очакваме срещу втородивизионните отбори да упражняваме повече нашата офанзивна концепция. Най-важното е да подобрим прехода в защита”.

„Спечелихме много мачове у дома, много мачове не спечелихме като гости, но и не загубихме. Ние имаме перфектни терени за тренировки, а нашият стил е играещият стил. Много пъти, когато играем навън, нямаме тази възможност. Много пъти не поливат терена и той е зле. Нашата работа е да се адаптираме. Най-важното за нашите играчи е отношението. В България не е лесно да спечелиш мач. В България реферите грешат с някаква цел. Знаем и сме виждали в много мачове, че грешат умишлено. Много от реферите са страхотни и се надявам също да се подобрят. С подобряването на съдийството, ще се подобри и българският футбол. Това трябва да се разбере. Това е важна част от българския футбол. Ние обаче трябва да сме достатъчно добри, за да променим стила си, когато теренът не е добър. Не може да сме глупави, да опитваме и да изгубим топката. Изгубихме два мача заради наша глупост”, продължи Валентич.

„Работим стъпка по стъпка. Казал съм, че ако изпълня договора си за 2.5 години искам да спечеля трофей с Ботев Пловдив. Тази година пропуснахме турнира за Купата на България, което е моя отговорност, защото аз избрах да играем с Етър с не най-добрия си състав, защото три дни след това имахме дерби с Локо. Трябва да дам нещо, за да получа нещо. Оставям настрана рефера, които обърка мача, но трябваше да победим. Срам ме е от това. През тези 2.5 години ако играем в ЕКТ или спечелим трофей, ще съм щастлив. Целта през този сезон ни е топ 6, сега сме 4-и. Сега става по-трудно. Черно море е много добър отбор, Левски и Локомотив също. Арда и Берое, мисля че и ЦСКА 1948 ще стават по-добри. И Славия – страхотна работа от моите колеги там. Състезаваме се срещу добри отбори и трябва да дадем всичко, за да задържим 4-ото място. То ни дава възможност да играем в Европа. Може ли да станем 3-и, 2-и или 1-и – никой не знае. Трябва да знаем, че в тази лига не е лесно да вземем три точки”, завърши той.