Веднага след жребия, отредил два българо-румънски сблъсъка в Лига на конференциите, изданието от северната ни съседка Digi Sport излезе с любопитен материал. Сайтът проследява близката история на двата „червени“ тима у нас  – ЦСКА и ЦСКА 1948.

Както е известно, тегленето за втори кръг на Лига на конференциите отреди ЦСКА да се изправи с носителя на румънската купа Сепси, а ЦСКА 1948 да играе с местния гранд ФКСБ, който завърши на второ място в шампионата.

Ето какво написаха в северната ни съседка:

ФКСБ и Сепси ще играят срещу два отбора от една и съща страна - България, от един и същи град – София, и с почти еднакви имена. ЦСКА 1948 е съперник на вицешампиона и съответно ЦСКА София е срещу Сепси.

ЦСКА 1948 е отбор, основан наскоро - през 2016 г. от привържениците на легендарния отбор на България ЦСКА. Докато ЦСКА София е наследник на историческия отбор - клубът, който фалира през 2016 г.

Какво накара феновете да се откажат от отбора и да създадат друг клуб? Собственикът Гриша Ганчев прехвърли клуба на друго дружество през 2016 г. поради финансовите проблеми и купи мястото на Литекс Ловеч в Първа лига. Старото дружество ЦСКА фалира.

Две години по-късно сегашният ЦСКА София закупи историческата емблема и законно стана наследник на легендарния отбор. Фракциите също останаха с клуба.

През изминалия сезон ЦСКА София завърши на второ място в България с 84 точки, на една зад шампиона Лудогорец, а ЦСКА 1948 завърши на трето място с 64 точки.

Ситуацията напомня тази в Румъния, където ФКСБ и Стяуа, а също и Крайова и Университатя Крайова претендират, че са наследници на един и същ исторически отбор.