Българският футболен съюз ще получи помощ от над 4 млн. евро от УЕФА заради кризата, поодена от коронавируса. Евроцентралата обяви на официалния си сайт, че отделя 236.5 милиона евро в помощ на всички 55 национални футболни федерации на Стария континент.

"Нашият спорт се изправя срещу безпрецедентно предизвикателство, доведено от кризата с COVID-19. УЕФА иска да помогне на своите федерации-членки да се справят по начин, който сметнат за най-подходящ в специфичните условия. Затова решихме да отпуснем по 4,3 милиона евро на всяка асоциация. Парите ще бъдат изплатени до края на този и следващия сезон", гласи съобщението на УЕФА.

bfunion.bg
11 снимки

Финансирането обикновено е насочено за покриването на текущи разходи на отделните централи и в помощ на развитието на определени вътрешни програми и специфични области във футбола на местно ниво. Този път обаче всяка федерация ще може сама да определи за какво да изхарчи получените средства.

Lap.bg
21 снимки

От УЕФА уточняват, че сумата е отделена от програмата на УЕФА за развитие на футбола "Хеттрик", която стартира след Евро 2004, а средствата в нея се акумулират от приходите от провеждането на континенталните първенства.