Валери Божинов може би има един последен шанс да заиграе в чужбина в края на кариерата си. И дестинацията за него е до болка позната - добрата стара Италия, в която тръгна за големия футбол и където направи името си. 

Според информации от регионални издания на Ботуша, той е сред потенциалните нови попълнения на най-слабия професионален клуб на полуострова. Става въпрос за последния в класирането на Серия Б - Ливорно. 

Ръководството назначи нов спортен директор в лицето на Виторио Кодзела, на когото възложи задачата да направи сериозна зимна селекция, с която да помогне за оцеляването на тима в професионалния футбол. И сред първите му козове, извадени от ръкава, се очаква да бъде именно Божинов. 

Това съвсем не е случайно. Кодзела е част от спортно-техническия екип на Лече в началото на века, който откри нападателя и му даде шанс да дебютира в Серия А само на 15-годишна възраст. После го привлече и в Тернана през 2014 г. 

Самият Божинов, който след малко повече от месец ще навърши 34 години, вече обяви, че не му остава много време във футбола и би искал да поиграе още малко извън България. Той е без отбор от средата на декември, когато разтрогна договора си с Ботев Враца. 

На 29 декември е последният за 2019 г. кръг в Серия Б, след което шампионатът излиза в кратка почивка до средата на януари. Ливорно е на цели 9 точки от зоната на баражите за оцеляване след края на сезона и на 10 точки от директното спасение, така че на Кодзела и компания ще им трябват доказани бойци като Валери Божинов.