Работата на Станимир Стоилов начело на Левски заслужава добра оценка. Когато Стоилов поема отбора през септември 2021 г., цената на всички футболисти е някъде около 7 млн. евро. Данните са от авторитетното издание Transfermarkt. За сравнение 584 дни по-късно стойността на футболистите на “сините” е скочила 3 пъти. Към днешна дата всички 26 играчи на столичани струват точно 20,25 млн. евро. С огромна заслуга за резкия скок в цената на играчите, разбира се, е Стоилов.

Любопитно е да се отбележи, че немалко от играчите, които Мъри заварва на “Герена”, в момента също са част от отбора. Такъв е случаят с младия Пламен Андреев. По времето, когато треньорът се завърна на “Герена” след 13-годишно чакане, невръстният още вратар е оценен на едва 300 хил. евро. За по-малко от 2 години цената му скача малко над 4 пъти. Настоящият капитан на “сините” в момента е оценен на 1,2 млн. евро.

Друг от младите таланти от школата на “Герена” също увеличава цената си. Защитникът Патрик-Габриел Галчев вече струва половин милион. А преди 19 месеца талантът е оценен на едва 300 хил.

Добрата работа на Стоилов е видна и от привлечените от него играчи, чиято стойност също се вдига многократно. Взетият без пари бранител Сонко Сундберг сега е обект на интерес от гръцкия колос “Панатинайкос”. Според информациите от южната ни съседка борещият се за титлата отбор е готов да извади 1,5 млн. евро за правата на шведа.

Същото важи и за друг защитник - Хосе Кордоба. Панамският исполин бе взет от “сините” за минимална сума от Етър. Сега той е оценен на точно 2 млн. евро, въпреки че през зимата руски тим предлага с половин милион повече за правата му.

Автор: 24 часа