В българския футбол определено има съдии, които умеят добре да ръководят мачовете. Стараят се да бъдат обективни и в повечето случаи взимат смели и точни решения. Разбира се, понякога се случва да допуснат неточности, но не го правят умишлено, а просто допускат грешки в сложни ситуации. 

Тези думи обаче в никакъв случай не важат за двама от реферите, които ръководиха снощния мач между отборите на Етър и ЦСКА. Главният съдия Владимир Вълков и неговият помощник Георги Стамболджиев опорочиха иначе интересния за гледане двубой. Жалкото е, че тук не става въпрос за допусната неволна грешка от двамата арбитри, а за страх и умишлено бутане. 

Вълков и Стамболджийски се подадоха на натиск и през второто полувреме ръководиха мача изцяло под диктовката на футболистите на ЦСКА. Уплашиха се от крясъците и заплахите на играчите и станаха за смях. Не им ли е неудобно? Цяла България се смее на страничния съдия, на който Георги Йомов не спря да се кара. И съдиите вместо да вземат мерки, клекнаха под натиска на играчите.

Антон Узунов
77 снимки

Върхът на тяхното безсилие бе скандалната ситуация при гола. Тук не става въпрос за грешка, защото страничният съдия бе заел перфектна позиция. Грешка може да има, когато има движение на играчи, а в момента на удара на Тиаго всички бяха на място. Именно поради тази причина още в реално време се видя, че не един, а двама от ЦСКА са в засада.

Главният рефер бе толкова уплашен и неадекватен, че ако ЦСКА не бе вкарал втори гол, двубоят можеше да продължи до полунощ. 

Гол от засада на ЦСКА срещу Етър

Какъв респект може да има сред футболистите, след като на физиономията му личи колко го е страх. Бъдете сигурни, че играчите усещат несигурността и при такива съдии стават още по-безскрупулни и арогантни. 

Видяхте ли защо след почти всеки мач Стойчо Стоилов излиза и за щяло и нещяло напада съдиите. Защото номерата минават. И ще продължава да е така докато има страхливци. 

Срам и резил! Как пък двамата рефери не показаха поне капка достойнство и мъжество при опитите да бъдат линчувани след мача? Какво щеше да стане, ако вземат необходимите мерки? Щеше ли някой да ги упрекне, при положение, че всички видяха какво се случи на терена веднага след последния съдийски сигнал?

ЦСКА има достатъчно класни футболисти и дълбочина в състава да печели мачовете си без съдийски аванти и слагачество от страна на рефери като Владимир Вълков и Георги Стамболджиев. По този начин те не им помагат. Напротив - пречат им, тъй като "червените" няма да могат да придобият реална представа за моментното си състояние.  

Българският футбол няма никаква полза от страхливци...

Няма безгрешни хора, всеки греши, но, когато го правят от страх или зависимост, вредят на футбола...

Колкото по-скоро въведем системата ВАР, толкова по-добре.