Главният селекционер в "Академия Лудогорец" - Валентин Станчев, бе специален гост в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Шефът на школата на разградските "орли" призна, че вижда индикации скоро време да видим играч от школата в първия тим на осемкратния български шампион. Същевременно Станчев зачекна всичко интересно, което се случва в отбора от "Лудогорец Арена", шансовете в Европа, успехите в България и следващите футболни години, които следват за "зелените" от Разград.

„Неслучайно слоганът на Лудогорец е „Най-доброто предстои”. Важно е да подготвяме и усъвършенстваме най-добрите таланти на България, както го правим до ден днешен. Вършим добра работа в „Академия Лудогорец”. На фона на условията, които имаме, все повече футболисти се изграждат, а също така вторият отбор на тима е съставен от футболисти на школата. Голяма част са и в другите отбори от Втора лига, което е атестат за добра работа”, започна Станчев.

„Възможно е да видим млад играч в първия отбор на Лудогорец. Има футболисти, които са готови и да останат „с единия крак в съблекалнята”. Трябва време и търпение, но имат безценен опит около тях. Учат се от батковците, които са изключителни професионалисти и помагат и вярвам, че скоро ще има футболист в първия отбор на Лудогорец”, продължи той.

За Лудогорец – ЦСКА 0:0:

„0:0 заблуждава за истината в мача. Мачът бе двуостър, но в голяма част от мача инициативата беше за Лудогорец. За наш късмет не получихме гол в последната минута, но на мен ми направи негативно впечатление, че последните няколко кръга има тенденция, която може би от страх или грешки, съдиите не виждат очевадни нарушения в наш ущърб. Визирам случая с Кешеру, както и с Локомотив Пловдив преди това. Всички са категорични, че това са грешки на съдията”, акцентира той.

„Трябва всички да се концентрираме какво футболно става на терена. Да оставим съдиите и да не мислим, че всичко е плод на натиск, емоция или привързаност към някой клуб. Греши се и в Европа, но тук се акцентира прекалено много. Първенството е много дълго. Форматът му показва, че няма значение кой отбор е „дръпнал”. Важна е пролетта, плейофната фаза, отборът да бъде в оптимална форма. Прави ми впечатление, че доста отбори направиха селекция и добри отбори и ми се струва, че ще е по-непредвидим шампионата”, говори още Станчев.

„В мача ми хареса, че и двата отбора не се страхуваха да играят футбол. Опитваха се да се надиграват, търсят победата. За всички беше ясно, че този мач не решава нищо. Може би ЦСКА бяха с една идея с по-голяма мисъл за защитата. Чакаха си шанса, дойде, но не го оползотвориха, но като цяло големите дербита в България ще протичат по сходен начин. Равенствата в последно време ги оправдавам с малшанс, а не неумения. Има и умора във футболистите след двата тежки мача в евротурнирите.

Лудогорец в Европа и efbet Лига и ротациите в състава:

„Имаме широчина в състава, но не забравяйте, че в предишните години Лудогорец игра на два пъти в Шампионска лига и Лига Европа. Със всяко едно участие си научаваха урока, както и сега, тъй като отборът знае как да си разпредели силите. Щабът знае как да ротира играчите, за да бъдат футболистите свежи да търсят победата с агресивна игра и желание за комбинативност, удари, положения. Мотивацията се влияе от Европа – неминуемо. Отразява се всичко там в такива мачове и е трудна пренастройката. Пътуванията в България са сложни и със сигурност всеки проблем ще има проблем, но предвид това, че вече има голям брой опитни играчи, това ще се отрази по-слабо на Лудогорец”, сподели той.

За новите играчи в тима:

„Сигурно е, че когато дойдат нови играчи, се дава възможност на треньора да разнообразява. Със сигурност играчите, които дойдоха са на високо ниво, но им трябва време за сработване и напасване. Чисто тактически. Начинът, по който Лудогорец играе – атакува и защитава. Оттам, където идват, може би играят различен футбол и им трябва време да се „нанюхат”. Чисто логически българските отбори са ощетени от формите в Европа. Няма време за подготовка и почивка и е логично в този ранен етап, както беше с Ференцварош, да отпаднеш. Там имаше малшанс, който съпътстваше нашия отбор. Мачът в Унгария бе равностоен, където плод на лошо стечение на обстоятелствата – паднахме. После изпуснахме дузпа и прекърши евентуален подем в отбора. Тимът нямаше как да бъде в оптимална форма. На никой не му е приятно от отпадания, но при нас никога нещата не се правят „от днес за утре”. Няма безгрешни клубове, но посоката е правилна. Посоката е ясна, че за едно обновяване и т.нар. промяна в отбора и начина на игра – трябва време”, потвърди Станчев.

Марселиньо и отношението му към клуба:

„Убеден съм, че той си е взел нужната поука. Да, направи грешка. Адекватно беше решението на треньора. Той е играч, който е дал много на отбора. Аз съм изненадан от неговото поведение, но може би той е показал своите доводи. Разбрал е, че е сгрешил, тъй като е лош пример за всички. Може би след няколко разговори с треньорите се е стигнало до това решение. Бъдете сигурни, че не е било емоционално, както за изваждането, така и за връщането му в отбора”, продължи той.

„Като всяко нещо в живота, така и във футбола за всеки човек има начало и край. Екипът знае, че много добре знае какво прави и използва максимума от даден играч. За всеки краят ще дойде, когато той няма какво повече да даде на Лудогорец”.

„Нека не слагаме каруцата пред коня, но е резонно да продължим напред. Сравнявайки следващият противник, смятам, че Лудогорец е класа над него. Трябва да имаме късмет и да си вкарваме положенията. Смятам, че сме по-добрият отбор.

За ЦСКА:

„Мисля, че ЦСКА има своите шансове у нас. Практиката в Европа показва, че резултат 1:1 е преодолим за българския тим. Още повече, че Зоря Луганск не е фактор в Европа. Важно е как ще се развие мача им и дали няма умората да си каже своята дума. Въпреки че първият мач завърши 1:1, мисля, че шансовете са 50:50. Може да се каже, че се радвам от това, което постигнах, докато играх в ЦСКА. Имахме силни резултати, оставих приятелства навсякъде. Сега съм концентриран върху работата си в Лудогорец, която ми дава удоволствие и искам да продължа да я върша както трябва”, завърши Валентин Станчев.