Предстои раздяла между ЦСКА и германската фирма „Спортфайв“, съобщава Блиц. Според предварителната договореност, компанията, която менажира доста големи стадиони по света, трябваше да бъде оператор на новия дом на „червените“. До дни се очаква ЦСКА да обяви новината, а скоро след това същото трябва да направи и германската фирма.

Това, което разделя двете страни, е различният тип проектиране и строеж, който се предлага. Той се отличава значително от предварителни планове, което не отговаря на амбициите и репутацията и на двете страни.

Преминава се на по-опростен модел на конструкция и проект, което вече се различава от предварително представения пред обществеността план. Новият вариант значително отдалечава „червените“ от европейския тип стадион, който феновете очакваха и мечтаеха.

Припомняме, че на 21 юни 2022 г. двете страни дадоха съвместна пресконференция на „Българска армия“, на която бяха представени плановете за новото съоръжение. Тогава бяха посочени няколко ключови дати. Според едната от тях, сътрудничеството ЦСКА със „Спортфайв“ трябваше да започне на 1 юли 2022 г. Самият строеж на новия стадион да стартира от 1 април 2023 г.

Предварителните разчети сочеха, че изграждането на новото съоръжение в „Борисовата градина“ ще струва между 80 и 90 милиона лева. Беше предвидено, че сумата може да набъбне заради инфлационните процеси в световен план.

Gong.bg потърси двете страни за коментар, но на този етап отказват. Единствено стана ясно, че окончателно решение ще се вземе през следващата седмица.