Левски стартира пролетния дял от родния шампионат по възможно най-лошия начин – със загуба с 0:1 в домакинството си на Черно море в двубой от 19-ия кръг на efbet Лига, който се игра на стадион „Ивайло“ във Велико Търново заради наказание, което „сините“ трябваше да изтърпят. Единственото и победно попадение реализира Александър Василев в 35-ата минута, когато и вратарят Николай Михайлов не се намеси по най-добрия начин.

start-photo.bg
100 снимки

Столичани изиграха силно първо полувреме до гола на „моряците“, след като доминираха и отправиха в пъти повече изстрели към вратата на Иван Дюлгеров. След гола обаче нещата се промениха, а играчите на Станимир Стоилов изпитваха сериозни затруднения да измислят нещо в атака. Вместо това гостите от Варна можеха да си тръгнат и с още по-резултатна победа, след като две техни попадения през втората част на Атанас Илиев и Исамаил Иса не бяха зачетени.

По този начин Левски се отдалечи от Европа след петата си загуба от началото на сезона и вече са в серия от девет поредни мача без успех в първенството, което им отрежда седмото място с 30 точки и вече се намират извън първата шестица. Именно Черно море успя да ги изпревари за шестата позиция, като „моряците вече имат в актива си 32 точки. В следващия кръг столичани гостуват на Пирин Благоевград, докато варненци приемат Берое.

start-photo.bg
52 снимки

Старши треньорът на Левски - Станимир Стоилов, още в петък обяви, че вратарят Николай Михайлов, който през есента бе резерва на младия Пламен Андреев, ще бъде титуляр и ще изведе съотборниците си с капитанската лента, след като не беше играл в родния елит от 16 юли миналата година при победата с 5:0 над Спартак Варна.

От първата минута стартираха още две от новите попълнения - Асен Чандъров и Рикардиньо. Любопитното беше решението Роналдо да застане като десен защитник, а Ноа Сонко Сундберг, Хосе Кордоба и Цунами бяха останалите в задни позиции. Чандъров и Филип Кръстев действаха като опорни халфове, а Ивелин Попов, Илиян Стефанов и Уелтън бяха тримата зад централния нападателя Рикардиньо.

LAP.bg
38 снимки

Наставникът на Черно море - Илиан Илиев, пък трябваше да избира състав без новите попълнения Матеус Машадо и Мишаел Алвес, тъй като двамата нямат работни визи и ще пропуснат първите няколко пролетни кръга. Титуляри обаче бяха други двама от новите - Атанас Илиев, който водеше атаката, и Александър Василев. На вратата бе Иван Дюлгеров, а Виктор Попов, Живко Атанасов, Петар Босанчич и Цветомир Панов оформяха защитата пред него. Капитанът Васил Панайотов, Мазир Сула, Василев, Алекс Фернандес, Велислав Василев и Илиев бяха останалите играчи, които стартираха от първата минута.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Отзивите след двубоя:

Стоилов с тирада: Много хора мразят Левски​

Илиан Илиев доволен: Бихме Левски, който израства постоянно​

Мъри Стоилов: Условията за футбол са отвратителни, нека всички са доволни, че Левски губи​

Илиан Илиев: Спечелихме индивидуалните двубои и това реши мача​

Александър Василев: Условията не бяха добри, позицията за мен няма значение​


Преди началото на сблъсъка футболистът на столичани - Илиян Стефанов, получи специална награда от клуба, която е за най-красив гол за изминалата година със синята фланелка.

Срещата стартира с възможност за символичните домакини от София. Във втората минута Цунами успя да отнеме топката и веднага пусна извеждащ пас в коридор към Рикардиньо, като нападателят надбяга защитата на Черно море, но вратарят Иван Дюлгеров излезе и улови.

Като цяло обаче в първия четвърт час играта беше равностойна, като „сините“ владееха повече топката, но интересни ситуации пред двете врати липсваха.

В 21-ата минута Атанас Илиев опита да стреля с глава след центриране от ъглов удар, но над вратата.

Минута след това Рикардиньо получи в наказателното поле и стреля опасно към вратата, но Иван Дюлгеров успя да избие в корнер. В 26-ата минута и Филип Кръстев опита късмета си изстрел извън наказателното поле, който бе точен, но слаб и не затрудни Дюлгеров.

Левски опита да вдигне оборотите и в 29-ата минута имаше хубав шанс за попадение. Хосе Кордоба проби отлично в половината на Черно море, премина между трима играчи на варненци и комбинира с Илиян Стефанов, който с едно докосване се обърна и от дъгата пред наказателното поле стреля по земя към долния десен ъгъл, но Дюлгеров плонжира и улови.  

Черно море обаче изненада „сините“ в 35-ата минута, когато поведе в резултата с първото си реално голово положение. Виктор Попов опита да центрира отдясно, но бе спрян от Хосе Кордоба. Последва нов опит от десния бек, който бе успешен, а топката се насочи към вратата на Николай Михайлов, който я изби в напречната греда. Кълбото рикошира, а на точното място се оказа Александър Василев, който бе забравен от Роналдо и с глава от вратарското поле отбеляза дебютното си попадение за варненци – 0:1.

Три минути преди края на първата част голмайсторът Василев пробва изстрел от далечно разстояние, но в аут.

По-малко от 120 секунди след старта на втората част играта беше спряна за няколко минути заради огромния дим, който се настани на терена заради димките и факлите, които запалиха феновете на Левски по трибуните на стадион „Ивайло“.

След около шест-седем минути забавяне играта беше подновена в 53-ата минута. Веднага след подновяването на играта Илиев се откъсна зад защитата на "сините", но стреля слабо и без да затрудни Михайлов.

Малко по-късно Асен Чандъров опита слаб изстрел, който обаче беше крайно неточен. 

Левски изпитваше сериозни затруднения да измисли нещо по-интересно в атака и вместо това Черно море реализира за втори път във вратата на "сините", макар че попадението не беше зачетено двадесет минути преди края на редовното време. След дълга топка в половината на Левски Атанас Илиев отигра с глава към Алекс Фернандес, който беше оставен сам вляво, влезе в наказателното поле и шутира, получи се рикошет в Сундберг и топката излъга Михайлов и влетя във вратата му. След няколко минути на разглеждане на ситуацията със системата ВАР беше взето решение, че Илиев играе с ръка, а не с глава и бе отсъден фал в атака. 

В 77-ата минута се стигна до нов отменен гол за "моряците". Александър Василев центрира от левия фланг на първа греда в наказателното поле, където Исмаил Иса изпревари Сундберг и засече точно с глава във вратата на Михайлов, но този път съмнение нямаше, тъй като нападателят бе в положение на засада.

Чак в 86-ата минута Левски имаше добър шанс да изравни резултата. Филип Кръстев намери Ивелин Попов отдясно в наказателното поле, който пък върна за връхлитащия Роналдо, който стреля точно от движение, но Дюлгеров отрази.

До края на мача "сините" така и не успяха да стигнат до гол и стартираха със загуба пролетния дял, която ги отдалечи от местата за европейските кубни турнири.


FT | ЛЕВСКИ – ЧЕРНО МОРЕ  0:1

0:1 Александър Василев 35'

efbet Лига, 19-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 13. Николай Михайлов (к) - 18. Роналдо, 23. Ноа Сонко Сундберг ж.к., 33. Хосе Кордоба, 6. Вандерсон Цунами ж.к. - 30. Филип Кръстев, 20. Асен Чандъров ж.к. - 10. Ивелин Попов, 14. Илиян Стефанов, 17. Уелтън - 9. Рикардиньо  

Резерви: 1. Пламен Андреев (вр), 5. Келиан ван дер Каап, 22. Патрик-Габриел Галчев, 24. Борислав Рупанов, 50. Кристиан Димитров, 88. Марин Петков

Старши треньор: Станимир Стоилов

ЧЕРНО МОРЕ (4-1-4-1): 25. Иван Дюлгеров - 6. Виктор Попов, 3. Живко Атанасов, 15. Петар Босанчич ж.к., 2. Цветомир Панов - 71. Васил Панайотов (к) - 10. Велислав Василев, 8. Мазир Сула ж.к., 11. Алекс Фернандес ж.к., 19. Александър Василев ⚽ - 9. Атанас Илиев 

Резерви: 22. Георги Георгиев (вр), 35. Арлинд Дакай, 27. Даниел Димов, 32. Мартин Дичев, 39. Николай Златев, 4. Росен Стефанов, 86. Исмаил Иса, 77. Стефан Велев 

Старши треньор: Илиан Илиев


Главен съдия: Никола Попов, град София

Стадион: „Ивайло“, град Велико Търново