Един от опитните футболисти на Пирин Петър Занев даде интервю за клубния сайт, в което сподели мнението си за началото на сезона за нашия отбор в Първа лига. Ето какво сподели бившият капитан на националния отбор на България:

– Петър, здравей! Пирин записа две загуби в първите два кръга от новия шампионат. Как ще коментираш представянето ни до момента?

– Здравейте! Неприятни загуби за всички нас. За футболистите, треньорския щаб, ръководство и феновете. Възприемаме се като едно цяло и сме заедно и в трудните моменти. Истината е, че с изключение на едни 15 минути в Пловдив срещу Ботев, и едни 6 минути срещу Берое, не мога да кажа, че стояхме толкова лошо на терена. Надявам се, че сме се поучили от допуснатите грешки и че ще се представим по-добре в следващите мачове. Едно е сигурно – ще продължим да се раздаваме от първата до последната минута на срещите.

– Защо според теб се стигна до тези резултати?

– Когато отборът загуби – първо причината се търси в нас, футболистите. Допуснахме много индивидуални и колективни грешки в тези две срещи. Във фаза атака не стояхме никак зле и в двата мача. Създадохме положения, реализирахме някои от тях. Общо взето в предни позиции бяха по-позитивните неща. Но в защита, и тук имам предвид играта на целия отбор в дефанзивен план, мисля, че допуснахме повече неточности и грешки отколкото е допустимо. Допуснахме 5 гола, което е много за два мача. Работим, за да изчистим тези неточности в защита и за да бъдем по-сигурни и уверени в отбрана в следващите мачове. Мисля, че сме опитен отбор и ако успеем да изчистим това, което ни пречи ще дойдат и победите.

– Мачът с Локомотив Пловдив, който трябваше да се играе в понеделник, 9 август, бе отложен. Така следващият ни мач е срещу ЦСКА 1948 на стадион „Христо Ботев“ в петък, 13 август. Достатъчно ли е това време, за да бъдат направени нужните корекции?

– Работим здраво, за да коригираме грешките. Никой не е застрахован от грешки във футбола. Но на това ниво, колкото по-малко се греши, толкова по-голям шанс имаме да постигнем позитивен резултат. Мисля, че това е разковничето на успеха – да грешиш по-малко. В тези мачове не мога да кажа, че съперниците ни са ни надиграли, просто допуснаха по-малко грешки от нас.

– Каква е атмосферата в отбора? Как върви подготовката за следващия двубой?

– Откакто съм в отбора винаги атмосферата е била чудесна. Тук е ролята е и на нашия треньор Уорън Фийни. Той е един от треньорите с европейско мислене. Вкарва модерни методи в тренировъчния процес, но и като игрово поведение – неща който са характерни за европейския футбол и съм виждал преди 12 години от престоя си в Испания. Фийни държи на футболистите си, позитивен и смел човек е. Мисля, че скоро ще се видят резултатите от нашата работа.

– Предстои второто домакинство за сезона. Какво ще кажеш на нашите фенове, които напълниха стадиона за първия мач, но може би са малко разочаровани от резултата в него?

– Благодарим им, че бяха на стадиона. Очакваме отново тяхната подкрепа. Мисля, че срещу Берое дадохме всичко от себе си, раздадохме се на терена. Както казах, някои индивидуални и колективни грешки ни лишиха от победата в края на мача. Не ни стигнаха още няколко минути концентрация. Но ни е нужна една победа, за да тръгнем в правилната посока. Нека бъдем заедно в трудните моменти и ще успеем да се справим. Убеден съм в това. Всеки сезон има тежки и радостни моменти. Първенството тепърва започва.

– Ти как се чувстваш в Пирин. Намираш ли разлика в сравнение с първия ти престой тук?

– Първият ми престой бе доста отдавна. Още в началото, когато се завърнах, бях приятно изненадан от организацията и реда в клуба. Всички се стараят да работят професионално, всеки се стреми да си върши работата отговорно. Клубът се управлява в правилната посока и мисля, че това е видимо и за хората. Надявам се и съм сигурен, че с течение на сезона, мач след мач, ще подобряваме нашата игра и ще радваме феновете.