Почетният президент на ЦСКА - Димитър Пенев се върна назад във времето, говорейки за славното европейско минало на отбора, сегашната ситуация на "Армията" и положението без спорт.

"Честит празник на феновете и ръководството, нека да са здрави всички. Обстановката е по-друга в момента - заради вируса няма спорт, така че гледаме стари световни и европейски първенства, връщаме се много назад. Аз с ЦСКА и националния отбор съм минал по всички успешни пътеки, но и по криволичещи улици като тези в Неапол. За по-възрастните хора сега е тежко, защото трябва да се пазят много. Но и на младите не им е леко, защото трябва да стоят на едно място. Надявам се вече да пуснат тренировките на играчите, поне постепенно по групи да могат да се готвят. Вече да се ориентираме към завръщане на футбола", споделя Пенев.

"Иначе ходя към стадиона от време на време, макар че доста малко хора виждам. Бай Добри пък отива на Панчарево през ден-два да види дали всичко е наред. И с него се виждаме, гледаме да пазим някаква дистанция все пак. Повече се връщаме към миналото. Аз имам какво да разкажа с 90 мача за националния отбор и още стотици за ЦСКА", продължава той.

"Отстраняването на действащи европейски клубни шампиони може би са най-паметните в историята на ЦСКА. Европа винаги е била територия на ЦСКА и първи нашият клуб пробива на международната сцена. Имало е няколко славни поколения, които са показвали силата на ЦСКА по цял свят. Като започнем от първото на Найденов, Ракаров, Божков, Ковачев...Наскоро даже имаше материал в италианската преса за ЦСКА, за мен, Стоичков...Знае се това, но имаше възможност да премина в Интер след ЦСКА. Щях да нося номера на Армандо Пики. Но тогава имаше политически намеси и разминавания - едните дърпаха нагоре, другите надолу", разкрива бившият наставник на националния отбор.

"Нека да видим как ще се отрази настоящата ситуация на всички клубове. Ясно е, че ще трябва време за възстановяване. Разбира се, стискам палци със стадиона да се задвижат нещата. Няма да го оставят да падне, я. ЦСКА все пак е най-голямата марка и фирма в България. Номер едно е, после идва Левски, а след това се нареждат и останалите. Нашият отбор сега задължително трябва да реагира и бързо да напусне четвъртото място. За кого го пазим? На всеки му се иска да се върнат резултатите на отбора отпреди 30-40 години. Дошло е времето да се изправим на палците на краката и в главите ни да има ново развитие, да се изкачим в класирането. Мисълта ни трябва да е с една крачка пред останалите", твърдо заявява стратегът от Мировяне.

"Смениха се много ръководства, да не забравяме. Обикновено тръгват добре, после малко затишие и накрая стремглаво надолу. На няколко пъти го видяхме този сценарий. Автомобилът хубаво върви, обаче трябва и да се поддържа добре. Шофьорът е нужно да разбира от монтьорство, а играчите да разбират от футбол и да го могат. Много компоненти са необходим, за да се поддържа цялостното ниво на клуба", сигурен е Пената.

"Дано празникът 5 май да събуди феновете, а ръководството малко да се зарадва. Трудно е , когато настъпва раздяла с някои играчи. На 50 % е за добро, на 50 - за лошо, но така е ръководната дейност. Даже шефовете двойно повече трябва да търпят, че играчите, докато си нагласят топката да отправят точен удар...А и не бива да си вкарваме сами голове. Половината ние ги подарихме на съперниците. Вместо да ритаме топката във вратата, ние я даваме на другия отбор. Но както и да е, поздрави на всички цесекари Да сръбнат по една чорбичка и да са здрави"./Тема спорт