Осем български клуба подадоха документи за лиценз за участие в европейските турнири. Срокът за това бе до 30 април, като процедурата е формална за всеки отбор, който има надежди да си осигури класиране по спортно-технически критерии за надпреварите на УЕФА.

Лудогорец, Локомотив Пловдив, ЦСКА, Левски, Славия, Черно море, Ботев и Берое са депозирали своите документи. За шампионите вече на практика е сигурно, че ще участват в турнирите, докато двата столични гранда и пловдивският Локо, както и Славия, са вплетени в битка за второ и трето място в първенството.

Ботев е полуфиналист за Купата на България, а ще има шанс и през системата с бараж в шампионата. Същото важи за Черно море или Берое - единият от двата тима ще е седми и влиза като фаворит във втората осмица за място на споменатия бараж. Казусът с Етър засега не е гледан от Лицензионните органи в българския футбол въпреки публикациите, че клубът може да не получи право да играе професионално от следващия сезон, пише dir.bg. 

Съобщение за това публикува във Фейсбук адвокат Радостин Василев, който работи във футбола и често взима позиция по въпроси около юридическия аспект на играта. Според него, задължения на Етър, които не са покрити или обезпечени към 31 декември 2019-а, ще доведат до отказ да бъде издаден лиценз на клуба.

Документите за участие във вътрешното първенство ще се разглеждат след тези за европейските участници.