Николай Илиев вече не е единственият български футболист, играл в Болоня. От вчера част от италианския тим е и защитникът на ЦСКА Валентин Антов. Пред Gong.bg легендата на Левски се съгласи да коментира трансфера на талантливия бранител в Болоня.
 
"Много се радвам за това младо момче. Аз нямам кой зане какви наблюдения върху играта му, защото през последната година почти не съм гледал мачове. Но Болоня не взима случайни футболисти. Освен това съм слушал много хубави отзиви за Антов и искрено се надявам да успее. Подобен трансфер е голямо признание, но трудното пред него тепърва започва. Бих му пожелал едниствено да е здрав и да няма контузии, останалото зависи от него. 
 
Болоня е голям отбор, с голяма история. През 2009 г. бях поканен на 100-годишнината на клуба. Там не забравят хората, които са играли за техния отбор. Още имам приятели, най-големият от тях е докторът на отбора - голяма личност, може би най-добрият лекар в италианския футбол. От няколко години е и в ръководството на тяхната федерация. За съжаление напоследък с него се виждаме по неприятни поводи - когато пътувам до Италия за медицински прегледи заради пробемите ми със сърцето", обясни Илиев.  
 
Той даде и няколко съвета на Антов за успешен старт в Серия А.
 
"Още от първия ден трябва да започне да гради авторитет. Това става с много сериозно отношение към тренировките, професионализмът обаче се отнася за живота и извън терена. И още нещо много важно - да чете по-малко вестници и сайтове, защото в Италия журналистите са склонни да правят от нищо - нещо. Често се създават изкуствено скандали и той трябва да стои далеч от тези новини. Обичат бомбите и правят и невъзможното да стигнат до тях", смята бившият любимец на Сектор "Б".

Пресконференцията на Любо Пенев и Николай Илиев

източник: LAP.bg

Няма как да избягаме от сравненията на двата трансфера, макар че разликата между тях е повече от 30 години. Ники Илиев замина за Болоня на 25 години, докато Антов е на 20. Бившият защитник на Левски бе продаден за 2 млн. долара, сега Антов е преотстъпен срещу 500 000 евро до лятото (още 3 млн. при закупуване). Общото между тях е, че играят като централни защитници и с първите си мачове стават любимци на феновете.
 
"Трансферът ми тогава беше доста стойностен. Мисля, че си остава вторият най-голям след този на Стоичков в Барселона в левова равностойност. От български клуб в чужбина имам предвид. Ще припомня само, че Рийкард бе привлечен в Милан за по-малко пари, както и Бреме в Интер. Но времената сега са други, както и реалностите", припомни си той.
 
Футболист №1 на България за 1989 г. е сигурен, че Антов може да спечели любовта на феновете в Болоня. 
 
"Уникални са. Много обичат футбола и дават цялата си любов на футболистите, които играят със сърце за клуба. Независимо от къде идват и на какъв пост играят. След толкова много години аз още се радвам на тяхното уважение", каза оше Илиев.
 
Според него е голям късмет, че ще има шанса да работи със специалист като Синиша Михайлович.
 
"Той е много ценен в Италия. Радва се на голямо уважение и любов. Като човек, който много отдавна е в Италия, Синиша вече прилича на местните треньори. За него представянето в тренировките е всичко. Независимо как се казваш, ако не си на 100 % в подготовката през седмицата, няма как да играеш. Дано намери общ език с него, все пак са балканци", завърши Илиев.