Носителят на Купата на България Локомотив Пловдив постигна победа в първия мач от третия кръг в родната efbet Лига. „Смърфовете” взеха „чист успех”, след като надделяха с 2:0 при визитата си на Славия на стадиона в столичния квартал „Овча Купел”. Двете попадения за „черно-белите” в срещата бяха дело на Анте Аралица в 33-ата минута, а в 81-ата Бирсент Карагарен наказа грешка при изнасяне на топката от „белите” и узакони успеха за пловдивчани.

По този начин Локомотив записа втора поредна победа и вече има актив от шест точки. Така „смърфовете” заеха лидерското място преди европейската им авантюра срещу черногорския Искра, но останалите 12 отбора са с мач по-малко. Славия, от своя страна, остава зазидан на предпоследното място с едва една точка от три кръга, като по-лошото е, че „белите” имат само един реализиран гол няколко дни преди гостуването на албанския Кукеси в мач от първия квалификационен кръг на Лига Европа.

Антон Узунов
84 снимки

Първите пет минути на срещата предоставиха здрава битка в средата на терена между двата ни евроучастника, но нямаше удари посока двете врати. След четвърт час игра Парвиз Умарбаев центрира топката от фаул, но Малембана не успя да засече с глава към вратата на Стергиакис. Миг по-късно пък Лукас Салинас бе изведен вдясно на наказателното поле на "белите" и стреля от движение, но доста неточно - аут.

Славия получи право да изпълни ъглов удар в 27-ата, а отбраната на Локомотив действа слабо. Последваха серия от опити за удари от страна на "белите", но все се намираше футболист на "смърфовете", който да блокира изстрелите. В 34-ата минута Гостите откриха резултата, след като Димитър Илиев пусна пас зад гърба на защитата на Славия и намери Аралица. Той, от своя страна, нанесе диагонален удар с левия кра, който не остави шансове на Стергиакис.

В 44-ата минута Аралица направи кошмарен пропуск. Димитър Илиев с гръб към вратата на Славия изведе Анте Аралица "очи в очи" със стража на домакините. Нападателят на "смърфовете" стреля лошо отблизо и Стергиакис с крак изби.

В 54-ата минута от второто полувреме Бранител на Локомотив сбърка лошо пред наказателното си поле, а Димитър Рангелов овладя. Опитният нападател стреля след завъртане от въздуха, но Алмейда отклони в корнер. Пет по-късно отново Рангелов можеше да изравни резултата, но ударът му с глава отиде аут. В 64-ата домакините направиха нападение отдясно, а топката бе пусната успоредно по земя към Филип Кръстев. Той стреля, но Мартин Луков изби с две ръце и кълбото се върна към Рангелов. Той, от своя страна, опита акробатично ножично изпълнение, но шутът му беше неточен.

В 69-ата минута Андреа Христов стреля с глава, но Луков спокойно улови. Две по-късно гостите направиха нападение отляво, като топката стигна до Карагарен. Той отправи удар отблизо, но Стергиакис се намеси и изби, а последвалият удар на Аралица беше блокиран от защитник на Славия.

Активните действия на Радослав Терзиев отдясно не спряха и той центрира топката към Филип Кръстев в 73-ата. Звездата на "белите" скочи високо и стреля с глава, но ударът не беше точен. В 81-ата минута гостите сложиха точка на спора. Филип Кръстев сбърка в собствената си половина, а Карагарен отне и напредна към наказателното поле. Той стреля диагонално от малък ъгъл и не остави абсолютно никакви шансове на Стергиакис да се намеси.

Димитър Илиев засече с глава центриране от фаул отдясно в 85-ата минута и реализира попадение, но страничният съдия вдигна флага си и отсъди засада. Постепенно "белите" тръгнаха в масирано търсене на попадение, но вместо това в четвъртата минута от добавеното време ​Лукас Салинас можеше да вкара трети гол, но опитът му беше неточен. Това беше и последната по-интересна ситуация в откриващия кръг от efbet Лига.


СЛАВИЯ - ЛОКОМОТИВ ПЛОВДИВ 0:2

0:1 Анте Аралица (34)

0:2 Бирсент Карагарен (81)

Стартовите състави на двата отбора:

Славия: Антониос Стергиакис – Ертан Томбак, Емил Виячки, Андреа Христов, Христо Попадийн, Милен Гамаков, Янис Карабельов, Филип Кръстев, Калоян Кръстев, Ивайло Димитров, Димитър Рангелов

Треньор: Златомир Загорчич

Локомотив Пловдив: Мартин Луков – Дейвид Малембана, Динис Алмейда, Лукас Масоеро, Парвиз Умарбаев, Милош Петрович, Момчил Цветанов, Бирсент Карагарен, Лукас Санинас, Димитър Илиев, Анте Аралица

Треньор: Бруно Акрапович