Отборът на Славия победи Ботев Враца с резултат 2:0 в мач от 28-ия кръг в efbet Лига и втори от плейофите в групата на отботите, които се борят за оставане в елита. Калоян Кръстев откри в 12-ата, а Петер Макрилос удвои в 82-ата минута, което се оказа и последното попадение в срещата. Гостите играха и с човек по-малко от 50-ата минута, когато втори жълт и съответно червен картон получи Чавдар Ивайлов. При същата ситуация Макрилос изпусна и дузпа за "белите". 

Антон Узунов
70 снимки

"Белите" бяха по-добрият тим на терена и имаха повечето ситуации, като резултатът можеше да е и по-изразителен, но домакините пропуснаха и дузпа в началото на втората част, когато врачани останаха и с човек по-малко на терена. 

С този успех столичани се изкачиха до първото място в четворката, бореща се за оставане. “Белите” са с 27 точки на върха, докато Ботев остава втори с 25. Трети е тимът на Монтана с 24, а на дъното е Етър с 22.


Срещата стартира в спокойно темпо, като първият удар към една от двете врати дойде в третата минута. Отправи го Алассан Н’Диайе от Ботев, но той бе доста неточен.

Домакините обаче успяха да поведат в резултата с първата си реална опасна ситуация в 12-ата минута. Петер Макрилос центрира от пряк свободен удар в наказателното поле, където Дориан Бабунски закъсня да покрие Калоян Кръстев, който бе оставен съвсем сам и отблизо успя да отклони топката във вратата с глава за 1:0.  

Две минути след това вратарят на Ботев - Дамян Дамянов, излезе извън наказателното си поле, за да пресече дълго подаване за Кръстев, който опита да стреля с глава, но бе повален от стража на гостите. За това си действие Дамянов получи жълт картон, но пък "белите" не успяха да се възползват от статичното положение. 

В 18-ата минута Чавдар Ивайлов падна в наказателното поле на Славия и поиска дузпа за нарушение срещу него от страна на Ерол Дост. Главният съдия обаче вдигна жълт картон на Ивайлов за симулация.   

Първата по-сериозна атака за врачани дойде в 25-ата минута, когато Дориан Бабунски влезе в наказателното поле и опита изстрел, който обаче бе в обсега на вратаря на „белите“ Светослав Вуцов.

Гостите погледнаха по-смело в преди позиции и три минути след това Даниел Генов опита да намери далечния ъгъл на вратата от границата на наказателното поле, но топката премина малко над напречната греда на Вуцов.

В следващите минути отборът на Ботев Враца седеше по-стабилно игрово на терена, имаше повече топката, но така и не успяваше да стигне до чиста ситуация пред вратата на своя домакин.

Лекият натиск на "зелените" продължи и в 38-ата минута Генов шутира коварно от дистанция, но Вуцов показа класа и изби в ъглов удар.

На почивката бяха извършени две промени в тима на Ботев. Алассан Н'Диайе и Христо Златински отстъпиха местата си на Никола Колев и Самир Аяс.

Доста любопитни моменти съпътстваха началото на втората част. Първо, Чавдар Ивайлов задържа в наказателното поле Радослав Кирилов в 50-ата минута, за което съдията посочи бялата точка, а халфът на гостите получи втори жълт и съответно червен картон. Питър Макрилос вкара топката във вратата, но реферът сметна, че при изпълнението играчи на Славия са навлезели в наказателното поле по-рано от позволеното и изпълнението беше повторено. При втория си опит Дамян Дамянов спаси удара на австралиеца в долния десен ъгъл, след което и улови топката.

В следващите минути Славия атакуваше по-често и владееше инициативата в двубоя, но до сериозни опасности пред вратата на Дамянов липсваха.

В 77-ата минута Радослав Кирилов проби в наказателното поле, финтира Илия Миланов и нанесе изстрел, който обаче Дамянов изби в корнер.

„Белите“ решиха всичко в двубоя с втори гол в 82-ата минута. Ивайло Димитров намери Кирилов отляво на границата на наказателното поле, а голмайсторът на „белите“ стреля, но Дамянов изби. Топката обаче попадна на крака на Макрилос, който на прзна врата нямаше как да сбърка за 2:0.

До края на двубоя Ботев опита да натисне в търсене на попадение, но неуспешно и победата отиде в актива на Славия.


FT | СЛАВИЯ – БОТЕВ ВРАЦА 2:0

1:0 Калоян Кръстев 12'

2:0 Петер Макрилос 82'

Червен картон: Чавдар Ивайлов (Ботев Враца) 50'

Пропусната дузпа: Петер Макрилос (Славия) 52' 

Стартови състави на двата отбора:

СЛАВИЯ (4-1-4-1): 13. Светослав Вуцов – 19. Филип Антовски, 55. Андреа Христов (к), 23. Емил Виячки, 3. Ертан Томбак - 77. Георги Вълчев - 10. Радослав Кирилов, 17. Ерол Дост, 7. Петер Макрилос, 71. Емил Стоев - 9. Калоян Кръстев

Старши треньор: Златомир Загорчич

БОТЕВ ВРАЦА (4-3-3): 34. Дамян Дамянов – 77. Мартин Николов, 37. Венцислав Керчев, 18. Илия Миланов, 5. Костадин Ничев - 17. Чавдар Ивайлов, 24. Алассане Н’Диайе, 23. Христо Златински (к) - 10. Петър Атанасов, 9. Даниел Генов, 20. Дориан Бабунски   

Старши треньор: Веселин Великов


Главен съдия: Владимир Вълков, град Пловдив

Стадион: „Славия“, град София