Отборът на ЦСКА започна по изключително спокоен начин сезон 2022/23 в родната efbet Лига. „Червените“ победиха Арда на „Българска армия“ с 3:0 след хеттрик на Маурисио Гарсес.

Нещата започнаха да се развиват благоприятно за софийския тим след първия половин час – тогава Милен Желев си изкара много глупав втори жълт картон за умишлена игра с ръка. Четвърт час след това дойде и първият удар от Гарсес, който с глава наказа „сините“.

В началото на втората част бразилецът вкара огледален гол във вратата на кърджалийци. Четири минути след второто си попадение, 25-годишният южноамериканец оформи своя хеттрик и крайния резултат в двубоя, който се явяваше дебютен и за Саша Илич, и за Александър Тунчев.

Антон Узунов
78 снимки


Преди да са изминали 120 секунди Ковачев центрира добре отдясно, но нямаше негов съотборник на добра позиция в наказателното поле. Малко по-късно Юга пусна хубав пас "в коридор" за Туфегджич, но стражът на гостите изпревари в последния миг сърбина, попречвайки му да стреля. Точно след 10 минути игра Коконов се пребори с Петров и опита пас към съотборник на точката на дузпата, там обаче Шопов се намеси решаващо.

В 17-ата минута центрирана топка от фал се озова в Кръстев, който от 4-5 метра не успя да я насочи във вратата. За негово успокоение след нелекия пропуск - имаше засада. Пет минути след тази ситуация чудесен удар на Ковачев бе отразен по много добър начин от Бусато в ъглов удар.

Точно половин час след началото на срещата Желев умишлено спря топката с ръка, без да си даде сметка, че само преди минути бе получил жълт картон. Главният съдия Радослав Гидженов не се поколеба и му извади и второ официално предупреждение. 

Брадли де Нойер стреля отблизо с глава след центиране от фала, който направи Желев. Топката обаче попадна в ръцете на Симеонов. "Червените" превърнаха статичните положения в свое оръжие, като при поредното такова  и последвалото разбъркване Гарсес с глава и Матай отблизо стреляха последователно, но и двата удара бяха блокирани.

Шест минути преди почивката Кръстев се озова сам срещу Симеонов, но бе развенчан от стража. Секунди след ситуацията бе вдигнат и флагът от страничния рефер.

В първата минута от добавеното време на първото полувреме Маурисио Гарсес откри с глава от 2-3 метра, възползвайки се от много добро центриране на Вион от ъглов удар.

LAP.bg
71 снимки

Кръстев се отскубна от отбраната на кърджалийци още с първите секунди на второто полувреме и намери Туфегджич на абсолютно чиста позиция, но полузащитникът не съумя да нанесе удар от 5-6 метра. Точно две минути по-късно същото се случи и с Ковачев, който обаче стреля директно в аут и после видя съдийския флаг.

Седем минути след началото на полувремето Гарсес отбеляза втори гол, огледален на първия. Този път обаче от корнер асистира Шопов, но от противоположната страна.

Едва четири минути след второто си попадение бразилецът отне топката от бранител на кърджалийци, напредна добре и завърши голмайсторски в далечния ъгъл на Симеонов, за да оформи хеттрика си.

Тимът от Борисовата градина можеше да отбележи и четвърти гол - Юга центрира по много добър начин с външен фалц от левия фланг, а Кръстев се извиси и стреля с глава встрани от вратата. В средата на полувремето Туфегджич бе добре изведен, но прехвърлящият му удар от няколко метра мина над напречната греда.

До края на двубоя нямаше кой знае какви ситуации пред двамата вратари Бусато и Симеонов, а темпото на мача поспадна чувствително.


FT / ЦСКА - Арда 3:0

1:0 Маурисио Гарсес 45+1`

2:0 Маурисио Гарсес 52`

3:0 Маурисио Гарсес 56`

ЦСКА: 1 Густаво Бусато, 19 Иван Турицов, 2 Юрген Матей , 6 Християн Петров, 26 Брадли Де Нойер, 21 Амос Юга, 15 Тибо Вион, 8 Станислав Шопов, 27 Маурисио Гарсес, 11 Лазар Туфегджич, 14 Калоян Кръстев(жк)

Наставник: Саша Илич

Арда: 36 Васил Симеонов, 4 Милен Стоев, 6 Пламен Крачунов, 8 Милен Желев(чк), 9 Тонислав Йорданов, 10 Светослав Ковачев, 17 Иван Коконов , 20 Деян Лозев, 33 Иван Тилев, 77 Илия Юруков(жк), 80 Лъчезар Котев

Наставник: Александър Тунчев