Отборът на Берое допусна домакинска загуба от Левски и срещата завърши при резултат 1:2 във вълнуващ сблъсък от 28-ия кръг на efbet Лига. Резултатът бе открит от Найджъл Робърта в 22-ата минута, но в 34-ата Мартин Камбуров изравни. Отново Робърта обаче донесе трите точки на "сините" в 72-ата минута. Това бе важна победа за Левски, с която възпитаниците на Георги Тодоров се изкачиха до втората позиция след грешните стъпки на Локомотив Пловдив и ЦСКА. Тимът вече е с 53 точки, с една повече от "червените" и с три пред "смърфовете". Берое остава на шестата позиция с 43 точки.

Антон Узунов
35 снимки

Като цяло обаче домакините бяха по-активният тим на терена, като старозагорци владееха топката по-често и събитията се развиваха основно в половината на "сините". Берое отправи 18 удара по посока на Милан Миятович, докато Левски имаше едва три удара, от които два бяха точни и се превърнаха в попадение. 


Преди първия съдийски сигнал от ръководството на Левски показаха своето уважение към напускащите Милан Миятович и Хали Тиам. Тази вечер двамата футболисти изиграват своя последен мач за "сините". Те получиха специален плакет от изпълнителния директор Павел Колев, както и екип на клуба. Номерът на фланелката съответстваше на мачовете, които двамата имат за столичния гранд. 

Хали Тиам пък бе удостоен с честта да изведе Левски с капитанската лента.

Срещата стартира с натиск на домакините. Още във втората минута те имаха шанс да открият резултата. Алиун Фал се бе озовал на фланга, след което комбинира Крум Стоянов, който стреля по диагонара, но топката премина много близо до далечната греда на вратаря Милан Миятович.

Три минути след това Мартин Камбуров се измъкна от Холмар Ейолфсон и шутира по земя, но топката попадна в ръцете на вратаря Милан Миятович.

Гостите от София отговориха с добра атака в седмата минута, при която Здравко Димитров финтира Ахмед Тоуба и Крум Стоянов, но в все пак топката бе изчистена в ъглов удар.

Малко след това далечен удар на Гаюс Макоута премина доста встрани от вратата на Левски.

След четвърт час игра Ибрахима Конте опита удар от над 25 метра, но и той бе неточен.

В 19-ата минута Камбуров стреля от пряк свободен удар малко пред наказателното поле на "сините", но доста над вратата.

Играчите на Левски замалко не подариха попадение за домакините секунди след това. Миятович и Холмар Ейолфсон сътвориха огромна грешка. Исландецът затрудни се една топка назад своя вратар, от което се възползва Алиун Фол. Черногорският вратар обаче бе по-бърз, а след това бе извършено и нарушение срещу него. 

В 22-ата минута обаче "сините" поведоха изненадващо след грешка на домакините! Защитникът на Берое Теди Мезаг сбърка при изнасянето на топката от собственото си наказателно поле. Той опита пас, който обаче бе пресечен от Стайн Спиерингс, който намери Робърта. Нападателят си нагласи топката, стреля в горния ляв ъгъл и не остави никакъв шанс на Душан Перниш.

Старозагорци можеше да върнат паритета доста бързо. Камбуров комбинира с Ибрахима Конте, който стреля силно, но топката отново премина малко над вратата на Миятович.

Минута по-късно пък Левски получи нова възможност за попадение. Здравко Димитров центрира в наказателното поле, а Ейолфсон стреля с глава, но над вратата на Перниш.

По-добрата игра на Берое обаче се отплати и Мартин Камбуров наказа Левски в 34-ата минута. Нападателят бе оставен съвсем сам на далечната греда и успя да засече центриране на Ибрахима Конте. Отбраната на Левски отново не успя да се ориентира добре и позволи на ветерана да се разипше за рекорден 24-и път срещу тях.

Две минути след това Теди Мезаг стреля с глава, но ударът бе спасен от вратаря Миятович. Александър Цветков пък опита шут отдалеч в 41-ата минута, но право в стража на "сините".

В 43-ата минута отново Камбуров съзададе напрежение в наказателното поле на Левски. Той центрира топката от фланга, а Мартин Райнов изпусна Ахмед Туба и алжирецът стреля опасно с глава. Миятович остана като препаринан, но късемтът го покри и топката премина покрай гредата.

На почивката наставникът на гостите Георги Тодоров направи две промени. Той пусна Деян Лозев и Мартин Петков, които замениха Паулиньо и Стайн Спиерингс.

В 55-ата минута Крум Стоянов стреля между куп от играчи и замалко опитът му не се превърна в попадение.

След час игра бе извършена и първа промяна в Берое. Александър Василев замени Стив Фуртадо. 

В 65-ата минута нисичкият Иван Минчев пробва своя специалитет - удар отдалеч. Изстрелът му придоби коварна парабула и се бе насочил под гредата на Миятович, но вратарят на "сините" успя да избие в ъглов удар. 

Малко след това бе извършена трета промяна в Левски. Франко Мазурек смени Илия Юруков. 

Макар Берое да е по-опасният тим и през втората част, то Левски отново излезе напред в резултата в 72-ата минута след нова грешка на домакините. Иван Минчев сбърка в центъра и Деян Лозев веднага се възползва и с чудесен извеждащ пас намери Найджъл Робърта. Нападателят напредна и излезе сам срещу Перниш, като го преодоля майсторски за 1:2.

Веднага след попадението Херо пусна Зоран Йосипович, Октавио и Карлос Охене, а Берое започна да атакува още по-силно, за да търси равенството.

Камбуров пропусна една възможност, а после беше изпреварен от Горанов на сантиметри преди да шутира към Миятович. Реферът обаче не видя, че последен игра защитника и отсъди аут.

В 92-ата минута Никола Маринов не успя да засече центриране с глава. Това беше и последната възможност за Берое, който записа 13-то поражение през този сезон.


БЕРОЕ - ЛЕВСКИ 1:2

0:1 Найджъл Робърта 22'

1:1 Мартин Камбуров 34' 

1:2 Найджъл Робърта 72'

Стартови състави на двата отбора:

БЕРОЕ (4-4-2): 12. Душан Перниш - 5. Теди Мезаг, 59. Ахмед Туба, 27. Крум Стоянов, 10. Гюс Макута, 6. Александър Цветков, 73. Иван Минчев, 17. Ибрахима Конте, 11. Алиун Фал, 9. Мартин Камбуров (к)

Старши треньор: Димитър Димитров

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Милан Миятович - 4. Иван Горанов, 5. Холмар Ейолфсон, 6. Ивайло Найденов, 7. Паулиньо, 11. Здравко Димитров, 17. Найджъл Робърта, 23. Хали Тиам (к), 40. Стайн Спиерингс, 70. Мартин Райнов, 77. Илия Йорданов

Старши треньор: Георги Тодоров

Главен съдия: Валентин Железов, град Бургас

Стадион: "Берое", град Стара Загора