Превръщането на спорта в държавна политика, това си постави за цел новият спортен министър Радостин Василев. Той заяви, че през следващата седмица ще бъде обсъдена и програмата за финансиране на федерациите у нас.

Все още няма яснота дали ще бъде използвана системата, създадена от служебния министър.

ММС
10 снимки

„Министър Кузманов е въвел нов метод на изчисляване. Натоварил е допълнително дирекция Спорт за високи постижения с по-голям брой федерации, за които да отговаря. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 още не е започнал да се обсъжда. Ако заявените намерения в цялата коалиция, във връзка със спорта, са истински, оправдаят се и се реализират програмите, мисля, че от този кабинет нататък спортът ще бъде вече държавна политика. Анализирал съм детайлно защо така през последните 30 години всичко върви надолу и установих, че просто държавата не е имала приоритет“, заяви Радостин Василев.

Министър Василев коментира и какви очаквания има от предстоящата среща с ръководствата на двата столични гранда ЦСКА и Левски:

„Очаквам да не се сбият на срещата, това в кръга на шегата. ЦСКА и Левски са символ на вечното противопоставяне на терена. Ако двата най-подкрепяни отбора имат огромни трудности в своето съществуване, значи системата на футбола по някакъв начин е сбъркана. Трябва да помислим за финансирането на клубовете и как да развиваме това нещо“, каза още министърът на спорта.